Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes bönder drabbas hårt av utländska stöldligor

En morgon när lantbrukaren Håkan Svensson gick ut till sin kemikaliebod var låset uppbrutet och flera dunkar växtskyddsmedel borta. Mängderna var inte stora, men dunkarna var värda mer än 100 000 kronor.
– Det försvann utomlands, ganska säkert. I samma veva stals bekämpningsmedel för en miljon här i grannskapet, säger han.

"Mina grejer försvann utomlands, ganska säkert. Det var ett rent beställningsjobb", säger Håkan Svensson i Everöd. Han är en av många skånska bönder som drabbats av utländska stöldligor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Just där Södra Lyngbyvägen övergår till Vittskövle allé, långt ute på den skånska slätten, bor och arbetar Håkan Svensson. Här odlar han sin majs, raps, korn, råg och vete. Men potatisen är viktigaste grödan. Just idag justerar han bevattningsanläggningarna vid ett av de största potatislanden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen