Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför går vi hellre till en spådam än till en terapeut

Vi har tröttnat på att prata om oss själva. I kulturens serie om självbilder följer Isabelle Ståhl vår tids förytligade psykologiska samtal tillbaka till upplysningsfilosofen Descartes.

Isabelle Ståhl är idéhistoriker och kulturjournalist. Hon är ny skribent på kulturen.Bild: Lars Brundin
I dag är det vanligt att man vid det första mötet med någon, till exempel på en dejt, får höra personen berätta hela sin biografi: barndom, tidigare relationer, ungdom, trauman, anknytningsmönster. Det är som att lyssna på ett "Sommar i P1", fast ännu mer intimt och privat. "Det jag säger till dig har jag aldrig berättat för någon tidigare", förklarar personen. Jag väntar på känslan av närhet, av att vi känner varandra nu, men i stället uppstår en tomhet. Ibland tänker jag att hur mycket någon än berättar om sina svagheter och rädslor och psykiska besvär, kommer man ändå inte närmare.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen