Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demonstration mot valfiffel i Moskva

Omkring 2 000 människor samlades under söndagen till en demonstration i centrala Moskva. Bakgrunden var att flera oppositionspolitiker, allierade med regeringskritikern Aleksej Navalnyj, hävdar att de på felaktiga grunder nekats kandidera i stadens lokalval i september.

Ljubov Sobol demonstrerar i Moskva sedan stadens valkommission meddelat att hon inte tillåts delta i höstens lokalval.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Kandidater som inte tillhör ett etablerat parti måste samla ett stort antal namnunderskrifter för att få delta. Dessa underskrifters äkthet granskas sedan av valkommissionen, som oppositionskandidaterna nu anklagar för fiffel.
Tidigare under söndagen diskvalificerades Ljubov Sobol sedan valkommissionen meddelat att över 700 av de knappt 5 000 namnunderskrifter hon lämnat in var ”ogiltiga”.
– De stjäl det här valet, de stjäl vår framtid, sade Sobol i ett tal under demonstrationen.
Demonstrationen saknade tillstånd och bevakades av ett stort polisuppbåd, men polisen gjorde inga försök att upplösa folksamlingen. Politiska kandidater har rätt att anordna offentliga möten så länge de inte använder högtalare eller bär banderoller.
Däremot frihetsberövades över 25 personer, däribland tre av organisatörerna bakom demonstrationen.
– De bussas nu till polisstationer för fortsatta utfrågningar, säger en talesperson för Moskvapolisen.
Gå till toppen