Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljummet dopp efter stekhet svensk seger

Svensk hoppning mår fortsatt utomordentligt väl. Det senaste starka formbeskedet inför EM om en dryg månad: Peder Fredricsons GP-seger i fredags följdes upp med uppvisning i nationshoppningen. Laget firade med att kasta förbundskaptenen Henrik Ankarcrona i vattengraven.

Stephanie Holmén, Fredrik Jönsson, förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson firar segern i nationshoppningen i Falsterbo.Bild: Andreas Hillergren/TT
Alla hämningar släppte efter Fredricsons felfria runda på All In som siste ryttare. Den gav Sverige segern med knapp marginal före Schweiz, totalt fyra fel mot fem. Publiken på de fullsatta läktarna vrålade ut sin glädje när saken var klar.
Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Fredricson tackade med ärevarv i galopp.
Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hyllades också – på ett mer handfast sätt. Ryttarna kastade honom i vattengraven. Det hade han inget emot.
– Det var rätt trevligt. Vattnet var ljummet, säger han.
Efteråt var den annars så kontrollerade förbundskapten känslomässigt tagen.
– Jag har haft tre otroliga år som förbundskapten och vi har vunnit EM- och VM-medaljer, men det här slår allt, att vinna hemma. Det står på alla ryttares och ledares önskelista. Att stå där på podiet som vinnare är otroligt, att höra publiken skrika på ryttarna som om de är rockstjärnor, säger han.
Och tillägger:
– Jag har det bästa jobbet i världen, men det är ryttarnas som ska hyllas.
De gjorde jobbet som lovar gott inför EM i Rotterdam 19–26 augusti. Där har Fredricson sitt individuella guld från Göteborg 2017 att försvara och laget silvret i nationstävlingen. Så här med fem veckor dit talar mycket för att det väntar spännande svenska medaljjakter på anläggningen Kralingse Bos mitt i Rotterdam.
När Sverige tog full pott på Falsterbos gräsbana visade Malin Baryard Johnsson vägen med två felfria rundor och Fredricson knöt ihop säcken.
– Det är mycket trevligare efteråt än före. Jag blev nervös efter Malins runda. Då visste jag att vi hade chansen. Man kunde känna spänningen i laget. Hemma vill man prestera och i dag gjorde vi det, säger Fredricson.
Baryard Johnssons dubbelnolla visade sig betyda oerhört mycket eftersom Fredrik Jönsson följde upp med dagens andra rivning och Stephanie Holmén rev bort sig rejält (12 fel) efter en felfri första runda.
– Vi har haft så många felfria rundor i år. Jag är verkligen lyckligt lottad som har en sådan häst, säger Baryard Johnsson om Indiana.
Senast ett svenskt lag vann nationshoppningen i Falsterbo var 2012 – då med Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann som ryttare.
Efter två omgångar parkerade Sverige, Frankrike och Storbritannien på samma poäng och omhoppningen fick sära lagen åt. Fredricson fick uppdraget av dåvarande förbundskaptenen Sylve Söderstrand, drev Lunatic över hindren och fixade segern.
Nu fick lillebror Fredricson en liknande, avgörande uppgift.
– Som ryttare är jag glad att vi har en sådan här show som Falsterbo i Sverige. Alla ryttare som kommer hit är imponerade över publiken och atmosfären. Jag tror att det betyder mycket för vår framgång. Allt sammantaget lyfter oss svenskar till en högre nivå, säger Peder Fredricson.
Redan på torsdag är det dags igen för ännu en nationshoppning, i Aachen. Den ingår dock inte i Nations Cup.
Nästa uppdrag i den äger rum i Hickstead, England om två veckor. Några dagar senare avgör Henrik Ankarcrona vilka som får åka till Rotterdam.
Såg hans sitt EM-lag redan i Falsterbo?
– Det är ett scenario, säger han.
Fakta

Laget som vann nationshoppningen

Malin Baryard Johnsson på Indiana

Första rundan: 0

Andra rundan: 0

Kommentar: Iskall som först ut av alla. Den felfria rundan gav laget en smakstart – och i andra rundan följde hon upp med en ny nolla.

Fredrik Jönsson, Cold Play

Första rundan: 4

Andra rundan: 4

Kommentar: Tog på sig rivningen på näst sista hindret i första rundan. Ännu ett nedslag i andra var ett nedslag för mycket sett till ekipagets kapacitet.

Stephanie Holmén, Flip's Little Sparrow

Första rundan: 0

Andra rundan: 12

Kommentar: Stabil första runda och precis på rätt sida om tidsfel – trots att hon inte hörde startsignalen. I andra kom raset som väcker frågor inför EM.

Peder Fredricson, All In.

Första rundan: 0

Andra rundan: 0

Kommentar: Fick jobba med "Allan" men felfri i första. Iskall segerritt i andra. En världsstjärna som ständigt levererar.

Förbundskapten: Henrik Ankarcrona.

Fakta

Senaste årens vinnare

Nationshoppningen i Falsterbo är ett stående inslag i hästshowen. Här är vinnarna de senaste tio åren:

2019: Sverige

2018: Nederländerna

2017: Nederländerna

2016: Schweiz

2015: Nederländerna

2014: Tyskland

2013: Tyskland

2012: Sverige

2011: Tyskland

2010: Sverige

2009: Irland

Gå till toppen