Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanalen – en bouquet av fekalier och industriavfall

Utöver att fungera som dränering av sankmarkerna runt staden hade Malmö kanaler två huvudsyften: dels försköna staden, dels förbättra samhällshygienen – det vill säga fungera som avlopp.
Det blev inte riktigt som man hade tänkt sig.

En av de äldsta fotografierna som finns av kanalen, närmare bestämt Järnvägshamnen 1865. Byggnaden som så vackert speglas i det annars så smutsiga vattnet är järnvägsstationen, den gamla, innan den brann 1866. Ett av tornen finns kvar. Notera den äldre stenstöttorna med kedjor som skulle hindra folk och fä att trilla i och drunkna i kanalen. Bild ur "Kameran minns" – Sydsvenska Dagbladets årsbok 1964 – av Bertil Widerberg.Bild: Carl de Shàrengrad (troligen)
Redan med 1805 års beslut var det bestämt att kanalen skulle kantas av promenad med plantering. Tidigare än så fanns det inga andra förskönande planteringar än lindarna på Stortorget och två alléer av pilträd på Slottsmarken (senare Kungsparken).

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen