Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Isabelle Ståhl: Vad fan får jag för pengarna, P1?

Leif Östling.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Före detta Scania-vd:n Leif Östlings sommarprat är ett ganska typiskt exempel på hur "Sommar i P1" låter en person som redan har makt och inflytande berätta sin egen version utan att bli ifrågasatt. Leif Östling är hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och vid Luleå universitet och har suttit i Volkswagens koncernledning. Han blev känd för kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?” i Uppdrag granskning om skattepolitiken, som ledde till hans avgång som ordförande i Svenskt Näringsliv.
Själv undrar jag vad fan jag får för public service-avgiften.
Leif Östling berättar om sin karriär på Scania, minnen från familje- och näringslivet och kryddar med åsikter som främst går ut på hur skattepengar ska användas, och att konkurrens är den viktigaste drivkraften till förändring.
Eftersom utsagorna inte möter kritik och inte sätts i ett större sammanhang är det svårt att veta hur jag ska förhålla mig till dem. Leif Östlings privatliv avhandlas på några minuter i lättsam ton: I Göteborg stortrivdes han. Människor var öppna och skojfriska. Han blev stormkär och och gifte sig. Varför skulle denna solskenshistoria vara av intresse än för fler än de närmast sörjande?
Det påminner om ett tal till de anställda från en chef som jobbat länge på ett företag:
"När min vän Martin som varit VD för Scania och sedermera blivit VD för Volvo fyllde femtio gav jag ett stort grattis på födelsedagen och ett ännu större grattis till företaget". Martin, Leif, Volvo och Scania blir säkert glada över omnämnandet, men vad tillför det berättelsen, och hur är det relevant för andra än de inblandade? Jag längtar efter en redaktör som kanske hade kunnat slipa fram en dramaturgi eller en journalist hade kunnat ställa kritiska motfrågor.
Lägg ned "Sommar i P1" och starta en podd där personer med djup bildning får diskutera extremt specifika ämnen i stället. Snart måste väl även P1 förstå att denna monologiska uttrycksform är en dinosaurie från 1900-talet som haft sin storhetstid och bör begravas med värdighet.
Gå till toppen