Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dispens räddar Redhawks SHL-säsong

Malmö Redhawks har för dåligt kapital för att få spela i SHL. Men klubbens kommande säsong räddas av en dispens - med ett tydligt motkrav.

Malmö Redhawks Emil Molin.Bild: AVDO BILKANOVIC
Om en klubb i SHL inte klarar kraven för elitlicens kan de en gång på fem år beviljas dispens. Malmö Redhawks har nu fått en sådan.
Under säsongerna 2014/2015 och 2016/2017 löste Malmö Redhawks kravet på eget kapital genom en värdeuppskrivning på det egna varumärket, vilket godkändes av licensnämnden.
Sedan dess har SHL ökat kravet på klubbarnas ekonomiska stabilitet där det egna kapitalet stegvis ska öka från 4 miljoner till 10 miljoner efter säsongen 2021/2022. Förra säsongen var kravet fem miljoner, vilket Malmö Redhawks inte levde upp till enligt licensnämndens tolkning.
”Enligt 'vår' redovisning hamnar vi på ca 15 miljoner i eget kapital dvs 10 miljoner över licenskravet. I samband med att vi tvingats acceptera licensnämndens tolkning har vi även lämnat in en handlingsplan som klart visar att Malmö Redhawks kommer att klara kravet för säsongen 2019/2020 baserat på Licensnämndens tolkning av licensreglerna”, skriver Malmö Redhawks i ett pressmeddelande.
Denna gången fick Malmö Redhawks dispens. Skulle klubben däremot inte kunna bokföra 6 miljoner i kapital till årsbokslutet 2020, vilket är kravet för nästa säsong, får de inte längre spela i SHL.
”Under den kommande säsongen kommer Malmö Redhawks att jobba för att licensreglerna skall ändras. Kapitalkravet skall kompletteras med krav på lönsamhet och soliditet. Dessutom anser vi att fem års licenskontroll utan dispens är en alldeles för lång tid”, står det i pressmeddelandet.
Gå till toppen