Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

För tretton år sedan bröts en flygplansvinge sönder över Falsterbokanalen

Flygkraschen i Umeå har likheter med en olycka som inträffade över Falsterbokanalen 2006. Då tappade ett av Kustbevakningens flygplan en vinge och störtade rakt ner i vattnet. Vid olyckan i Umeå ska planet också ha tappat en vinge.

Fyra personer omkom när ett flygplan störtade i Falsterbokanalen 2006 – en olycka som uppvisar likheter med olyckan i Umeå.Bild: Patrick Persson
Det var torsdagseftermiddagen den 26 oktober 2006 som flygplanet kraschade efter en hälsning till skolelever på studiebesök hos Kustbevakningen. Alla fyra ombord omkom.
– Det såg ut som om piloten svängde åt sidan och kraschade planet i vattnet för att inte störta bland oss, berättade 17-åriga Mathilde Väpnargård för Sydsvenskan då.
Hon var på plats tillsammans med ett 60-tal förstaårselever från Bernadottegymnasiet i Malmö. Tillsammans med Kustbevakningens personal, och andra som råkade vara i närheten, såg de hur något lossnade från flygplanet innan det störtade ner i vattnet – en vinge, spekulerade vittnena.
De sönderslagna delarna från flygplanet bärgades och undersöktes noggrant. Det dröjde tre år innan Statens haverikommission var klar med utredningen kring hur olyckan gått till.
”Utredarna konstaterar i sin rapport att en utmattningsspricka i vänster vinge, som var dold under en plåt, orsakade kraschen. På grund av sprickan bröts vingen av och planet störtade.” rapporterade Sydsvenskan då.
Exakt hur flygkraschen i Umeå skett är ännu inte klarlagt och det ska utredas. En utredning av Statens haverikommission tar normalt upp till tolv månader. Vittnen har hävdat att de sett en vinge brytas av i luften, och företrädare för Haverikommissionen har i ett bandat samtal till DN bekräftat att det stämmer. Denna uppgift har kommissionen senare sagt att man varken kan dementera eller bekräfta i nuläget, men planet har inte varit helt när det har störtat.
I Falsterbokanalen var det ett tvåmotorigt Casa 212-plan som kraschade, och i Umeå ett enmotorigt plan av modellen Gipps Aero GA8 TC320 Airvan.
Gå till toppen