Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mirja Ilkkas måleri bjuder på svalka för tanken

Det är nästan för vackert för sitt eget bästa, men Carolina Söderholm övertygas ändå av Mirja Ilkkas skuggor och djup.

Mirja Ilkka, ”Puu (tree)”, 2019.
Medan apelsinträden blommar samlas djuren för att beta. Deras långbenta kroppar avtecknar sig mot en disig horisont. I Mirja Ilkkas måleri drar färgen som mjuka slöjor över duken. Det doftar djungel och savann, skogstjärn och anemon. Hennes landskap är välbekanta och främmande på samma gång, som om de sträckte sig från tundran till ekvatorn. Själv rörde hon sig under studietiden från polcirkelns Rovaniemi till Helsingfors för att avsluta med klassiskt ryskt måleri i sydostfinska Kotka. Fast nog står hon närmare det förra sekelskiftets symbolism, med dess gåtfulla och drömska anslag.
Sedan ett par år är hon verksam i nordvästra Skåne, men det är på Olseröds konsthall hon nu ställer ut. Den varsamt restaurerade gården är som gjord för hennes fåglars vingslag och vida himlar. Runt knuten vajar Österlens sädesfält medan Östersjön hägrar i fjärran. "Peltu" betyder fält på finska och är också titeln på en av målningarna där åskmolnens svärta möter ockrans varmt gyllene stråk. Jag tycker om hur ledigt hon låter platser och tidsåldrar skiktas in i varandra, där förhistoriska djur vandrar under citrusträd och gäckande granar.
Marja Ilkka, ”Under orange tree”, 2019.
Framför allt är det ett vackert måleri, nästan för vackert för sitt eget bästa. Tänk en blandning av japanska tuschlandskap, den tidiga renässansens freskmåleri och Helene Schjerfbecks färgskala, känsligt stämd i moll. Men Mirja Ilkka räddar sig skickligt undan det alltför dekorativa genom att dröja även i skuggorna och vid djupens dunkel. Oavsett hur sommaren artar sig utanför, bjuder hennes skymningsvärldar på svalka och flykt för tanken.
"Puu", Mirja Ilkka, Olseröds konsthall, Olserödsvägen 52, Degeberga, t o m 28/7.
Gå till toppen