Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ökat tryck på uppgörelse om migration

Italien och Malta trycker på för att få till en EU-uppgörelse kring de migranter och flyktingar som plockas upp på Medelhavet. Kanske kan en middag i Helsingfors leda till enighet.

Margot Wallström på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.Bild: Wiktor Nummelin/TT
Asyl- och migrationsläget är egentligen en fråga för EU:s inrikes- och justitieministrar, men hamnade även på utrikesministrarnas bord när Margot Wallström (S) och hennes kollegor möttes i Bryssel på måndagen.
Fast de bollade bara frågan vidare.
– Det här är inte utrikesministrarnas bord, men det finns en stark vilja från utrikesministrarna om att se framsteg om det här, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.
Frågan får nu extra tyngd vid veckans informella inrikes- och justitieministermöte i Helsingfors dit ansvariga ministrar kallas redan på onsdag kväll för en middag med migration på menyn.
Margot Wallström konstaterar att Sverige sedan länge tryckt på för att EU-länderna gemensamt måste ta hand om de flyktingar och migranter som tas emot i ankomstländer som Italien och Grekland – något som framför allt länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien häftigt motsatt sig.
– Vi kan ju understryka än en gång hur viktigt det är med ett gemensamt ansvarstagande för hela den här frågan. Det har ju vi hävdat hela tiden, säger utrikesministern i Bryssel.
Gå till toppen