Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: ”Det är allmänt känt att det brukar florera mycket droger i Falsterbo”

Under hästveckan har polisen tillsatt en särskild grupp utredare som arbetat specifikt mot festbesökarna och partydrogerna.
– Det är samma klientel som åker runt på alla de stora evenemangen, säger Janne Nilsson, tjänstgörande kommunpolis på Söderslätt.

”Det är en bra marknad för just narkotika under hästveckan när så mycket folk samlas. Samtidigt kan man säga att andelen som missbrukar handlar om promillen sett till antalet besökare i stort”, säger Janne Nilsson, tjänstgörande kommunpolis på Söderslätt.Bild: Mats Amnell
Under hästveckan har polisen satsat mer resurser än tidigare år för att få bukt med drogerna som följer i festfolkets spår. De tre patruller som varit stationerade på Näset kvällstid har förutom att se till att ordningen följs haft till huvuduppgift att hålla uppsikt efter märkbart påverkade personer. Parallellt med dem har en grupp utredare funnits på plats för att följa upp med anmälningar och drogtester.
– Det är allmänt känt att det brukar florera mycket droger i Falsterbo. Det är ganska utbrett att man åker ner där och missbrukar under de här festdagarna, säger Janne Nilsson.
– Den här klicken börjar på Almedalsveckan och åker sedan till hästveckan och Båstad. De drar runt till de större evenemangen.
Totalen för veckan landade på tretton anmälda narkotikabrott, där personer fått lämna urinprov. I ungefär hälften av fallen är samma personer även misstänkta för innehav efter beslag på plats. Men ökade resurser har inte direkt lett till fler ingripanden. Antalet knarkrelaterade brott ligger på ungefär samma nivå som förra året, säger Janne Nilsson.
Flertalet anmälningar gjordes under helgen. I samtliga fall är de misstänkta män i åldersspannet dryga 20 till 35 år. Flera av beslagen rör påsar med pulver, och en person har enligt uppgifterna också stoppats med "vitt pulver på näsan."
– Vi vet att det till stor del är kokain som man tar i de här fina kretsarna. Men påsarna med vitt pulver som vi hittar kan vara kokain, amfetamin eller båda delar. Beslagen är skickade på analys.
Trots att festklicken är känd, är personerna som rör sig i kretsarna inte alltid kända av polisen.
– Där kommer alltid nya, säger Janne Nilsson.
Samtliga ingripanden under Falsterbo Horse Show har gjorts på Strandbaden, som kör en av två nattklubbar utanför tävlingsområdet under hästveckan. Och Janne Nilsson menar att det inte är förvånande.
– Ungdomarna har det som sitt festställe. Det ligger ju kloss i kloss med campingen, så vi har i huvudsak koncentrerat oss på Strandbaden, säger han.
Däremot har polisen inte rört sig på nattklubbarna inne på tävlingsområdet.
– Vi skulle kunna satsa ännu mer, men har begränsade resurser över sommaren, säger Janne Nilsson.
Den positiva bieffekten av satsningen på särskilda narkotikautredare är också att polisen i högre utsträckning kunnat prioritera vanliga ordningsärenden, menar han.
– Det var inte mycket misshandel i år. Det är för att vi haft hög närvaro och jobbat tight ihop med ordningsvakterna.
”Vi jobbar aktivt med att hjälpa polisen att ta hand om fallen där det finns narkotika. Vi vill inte ha det på våra ställen”, säger Johan Ahlbin, ägare till Caterevent.Bild: Fabian Kruuse
Johan Ahlbin, vd för Caterevent som med start i år har tagit över driften av Strandbaden, tycker generellt att säkerheten har fungerat bra under evenemanget.
– Det är inte så att de som kommer till hästtävlingar tar mer droger än någon annan, det handlar om att det samlas mycket människor på samma plats, säger han.
– Och visst, det florerar droger. Men det speglar ju samhället – inte vår nattklubb. Vi jobbar aktivt med att hjälpa polisen att ta hand om fallen där det finns narkotika. Vi vill inte ha det på våra ställen.
Gå till toppen