Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre tillslag än väntat mot migranter i USA

De aviserade tillslagen mot immigranter i runt tio städer har inletts av den amerikanska tull- och invandringsmyndigheten ICE. Tillslagen har varit färre och mindre än väntat.

USA:s tull- och invandringsmyndighet ICE vid ett tillslag i fjol. Arkivbild.Bild: Steve Helber/AP/TT
– Vi genomför riktade insatser mot specifika individer som fått sin chans i domstol och har beordrats förflyttning, säger ICE-chefen Matt Albence till tv-kanalen Fox News.
Under söndagskvällen rapporterade människorättsorganisationer dock enbart om små tillslag, jämfört med vad de på förhand befarat.
– Det är överlag ganska lugnt, sade Cara Yi, talesperson för en migrant- och flyktingorganisation i Illinois, till CNN.
Mary Bauer från människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), sade att något tillslag i större städer som Atlanta inte hade bekräftats.
Sammanlagt 2 000 personer ska gripas och deporteras i insatsen, enligt USA:s tull- och invandringsmyndighet ICE. Beslutet om tillslaget aviserades av president Donald Trump förra månaden och har väckt kritik från människorättsorganisationer som förberett sig inför tillslagen genom att bunkra upp med personal som kan hjälpa till att ge hjälp och rådgivning åt migranterna.
– Migranter över hela landet har gömt sig och folk lever i rädsla och under skräckliknande förhållanden, för det är det som är poängen med hela den här insatsen – oavsett om den genomförs eller inte, säger Mary Bauer.
Gå till toppen