Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ambulansen dröjde – patient tvingades till blodtransfusion

På grund av bristfällig övervakning och för få vårdplatser försenades en ambulanstransport mellan Lund och Malmö så pass länge att patienten behövde genomgå blodtransfusion när hen kom fram.

En patient som sökte akut till Sus i Lund med blödning från urinvägarna riskerade en allvarlig vårdskada, som hade kunnat undvikas.
Efter behandling på akutmottagningen behövde patienten transporteras till urologiska mottagningen i Malmö. Men ambulanstransporten dröjde fyra timmar, och när patienten kom fram behövde hen få blodtransfusion på grund av sitt då låga blodvärde. Patienten fick inga bestående skador av blödningen men enligt en anmälan till IVO hade händelsen kunnat påverka vitala organ eller kunnat leda till relativ syrebrist.
Anledningen till ambulansens fördröjning berodde på för få vårdplatser på avdelningen samt bristande övervakning och provtagning på patienten medan hen låg på akuten.
Akutläkargruppen på Sus i Lund har nu diskuterat behovet av en tydlig plan för patienter som väntar på att läggas in – liksom vikten av att ta upprepade prover på dem. Sus arbetar också med att skapa fler vårdplatser och utnyttja de befintliga effektivt.
Gå till toppen