Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter fängelsestriden blickar Älska Svedala mot Baraprojektet

Fängelseetableringen blir inte av. Nu jobbar motståndarpartiet Älska Svedala vidare genom att granska bland annat galopp- och bostadsprojektet Bara söder och byggande på jordbruksmark.

Älska Svedala, ÄS, beskrivs som ett parti i den politiska mitten. Dess två fullmäktigeledamöter Mats Bentmar och Peter Henriksson har ett förflutet som kommunpolitiker i Moderaterna respektive Socialdemokraterna.Bild: Mats Amnell
Älska Svedala är partiet som bildades 2018 som en del i motståndet mot en tänkt fängelseetablering någonstans i Svedala kommun. I valet samma år vann partiet två platser i kommunfullmäktige.
I maj röstade en majoritet av invånarna emot en etablering i en kommunal folkomröstning. Nyligen sade kriminalvården upp sitt samverkansavtal med Svedala kommun och meddelade att man istället ska leta tänkbara platser för en kriminalvårdsanstalt i andra sydsvenska kommuner.
Därmed tycks Älska Svedalas, ÄS, huvudfråga vara borta från dagordningen under överskådlig tid.
Men partiet kommer ändå att finnas kvar och agera i lokalpolitiken, berättar ordföranden och fullmäktigeledamoten Mats Bentmar.
– Vi fortsätter. Fängelset var den omedelbara anledningen till att vi startade. Men det underliggande skälet är ett annat. Allmänhetens intresse för hur en kommun sköts är mindre idag än förr. Det utnyttjas av makthavare. Jag vill inte påstå att demokratin är hotad. Men lite åsidosatt är den, säger han.
Motståndarna har ansett att följderna av en kriminalvårdsanstalt i kommunen varit allt för dåligt utredda. Det är något, menar Mats Bentmar, som går igen i andra frågor. Kommunen ställer sig positiv till etableringar utan att tillräckligt ha undersökt helheten och följderna.
Projektet Bara Söder är, enligt honom, ett tydligt exempel.
Söder om Malmövägen i Bara tätort vill kommunen låta organisationen Svensk Galopp uppföra en tränings- och tävlingsanläggning för galoppsport, och byggföretaget Peab bygga 400 nya bostäder och ett hotell med konferens- och spaanläggning.
– Många undrar hur vi ställer oss till det. Det är ett mycket större område än fängelset. Hur mycket mark kommer att användas? Vilka åtaganden, exempelvis inom skola och förskola, innebär det för kommunen och vad det kostar det?
– Vi är varken positiva eller negativa innan vi vet konsekvenserna. Men vi kommer att granska hur större etableringar som Baraprojektet påverkar våra begränsade resurser så som jordbruksmark och vårt kulturlandskap, säger Mats Bentmar.
Markanvändning är en viktig fråga för ÄS. Partiet anser att kommunen vill tillåta allt för mycket byggande på jordbruksmark.
– Man kan inte bara ta en bit i taget och för sent konstatera att inget finns kvar. Kommunen är noga med att budgetera när det gäller pengar. På samma sätt borde det finnas någon form av budgetering av markresurser, säger Mats Bentmar.
Var på på den politiska skalan står Älska Svedala?
– Någonstans i mitten. Vi kommer att agera och ta ställning från fråga till fråga.
Älska Svedala har i vissa frågor agerat tillsammans med SD. Står ni närmare det partiet än det borgerliga eller rödgröna blocket i kommunpolitiken?
–Vi står inte närmare SD än något annat block. I sakfrågor kan vi agera tillsammans med vem som helst, säger Mats Bentmar.
Kampen mot ett fängelse tycks vara över. Men Älska Svedalas politiker Mats Bentmar och Peter Henriksson blir kvar i politiken. Bland annat för att nagelfara planerna på en galoppanläggning och 400 nya bostäder i Bara.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen