Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hela hennes liv är ett stort äventyr

Man har inte roligare än man gör sig. Orden sammanfattar Birgitta Möller som gör det mesta och det bästa av livet. Nu fyller hon 60 år och fortsätter att planera nya äventyr.

Birgitta Möller tänker inte sluta upptäcka världen. "På min gravsten kan det stå: Hon dog inte nyfiken".Bild: Carolina Svensson
I Birgitta Möllers hem har hon samlat minnen från både släkten och resor hon gjort genom åren. Farmors gamla solsäng och morfars Amerikakoffert som seglat över de sju haven är bara några av släktens klenoder.
Innan tre års ålder hade familjen flyttat från Stockholm, där Birgitta är född, till Arlöv och sedan till Stockholm igen. När Birgitta var tolv år flyttade familjen ner till Skälderviken där hennes pappa hade fått ett nytt jobb.
Familjen bilade ofta genom Sverige och Europa. Ett starkt minne är när familjen stannade längst vägen nära Neapel och köpte nyplockade aprikoser. Resandet var en naturlig del i familjen.
Birgitta började jobba när hon var 10 år med att gå barnvagnspromenader med grannens barn för en krona i timmen.
– Jag plockade även jordgubbar på somrarna. Det var helt perfekt, jag var klar vid elva tiden och kunde bada resten av dagen, säger hon och skrattar.
Som 20-åring tänkte hon att hon skulle bli lärare. Men efter ett år som au pair i Kanada läste Birgitta på tillskärarakademien i Köpenhamn med sikte på att bli kostymör.
– Jag blev blixtförälskad i staden och trodde att jag alltid skulle bo där.
Kreativiteten är alltid närvarande.
– Jag har växt upp i en händig släkt. Man gjorde allt själv om man kunde.
Hon berättar hur hon själv sytt klänningen hon har på sig och även dottern får sina kläder omsydda ibland.
– Jag älskar att gå i second hand butiker och hitta fynd.
Nyfikenheten på resten av världen har fört henne till Australien där hon jobbade på ett skrädderi och sydde haute couture-kläder, hon har sett sköldpaddorna vid barriärreven, bilat runt Island och rest runt i Mexiko, för att nämna några resmål. Innan 33 års ålder hade hon bott nästan fem år utomlands i tre olika världsdelar (Australien, Europa och Amerika).
– Jag hade ingen pojkvän, ingen bil, inget fast jobb och inget förstahandskontrakt på en lägenhet. Jag hade ingenting som höll mig kvar.
Birgitta är nyfiken och ser inga hinder att göra vad hon vill. Resorna har blivit möjliga tack vare extrajobb, både under studierna och mellan resorna.
– Kvinnor har guldmedalj i att oroa sig över saker som ännu inte hänt, men det tänker jag försöka undvika.
Vid 37 års ålder började hon plugga systemvetenskap, men programmering var ingenting för henne.
– Jag siktade på att sätta alla skriftliga uppgifter i stället och jobbade sedan med texter inom it och telecom de kommande tio åren.
Nu driver hon eget sedan sju år och hjälper privatpersoner att spetsa sina CV och Linkedin profiler.
När Birgitta var 44 år fick hon sin dotter. Resandet tog en liten paus, resmålen blev närmare hemma. Senare i år ska de resa till London tillsammans.
På frågan om det finns ett specifikt minne som sticker ut lite extra, finns det många svar.
Allt från när hon bilade längst USA:s västkust förra året till när hon hoppade bungyjump 60 meter ovanför gräset på Ribersborg i Malmö första helgen bungyjump kom till Sverige.
Oftast reser hon ensam och bor på vandrarhem. Det är ett bra sätt att lära känna nya människor, berättar hon.
I höst reser hon till New York för att se Queen, två gånger.
– Gör grejer du funderar på, det blir väldigt kul minnen.

Birgitta Möller

Aktuell: Fyller 60 år 16 juli.
Bor: Bjärred.
Född: Stockholm.
Familj: 16-årig dotter.
Gör: CV-expert.
Intresse: Resa och sy.
Firar: Med vänner i Köpenhamn.
Gå till toppen