Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lastbilschaufför hade hundratusentals tabletter i lasten

Enligt den ensamstående tvåbarnspappan skulle han lämna de närmare 400 000 tabletterna till en ”doktor” i Malmö. Istället greps han på bar gärning av polisen i Malmö. Nu döms mannen, som arbetat som lastbilschaufför i fjorton år, till mer än fyra år i fängelse för narkotikabrott.

I de beslagtagna väskorna fanns den smärtstillande opioiden tramadol det ångestdämpande bensodiazepinet alprazolam.Bild: Foto: Polisen
Det var på morgonen den 27:e mars som uppringare berättade att några personer betedde sig misstänkt kring en lastbil med släp stående på Amilonsvägen strax intill E65:an i Malmös södra utkanter. När polisen kom till platsen fann de en 44-årig lastbilschaufför inne i släpet.
Intill honom stod sex sportbagar som inte tillhörde hans ordinarie last av italienska stolar och kylaggregat.
Ett par dagar tidigare hade 44-åringen startat lastbilsfärden från Slovenien. Betalningen på cirka tiotusen kronor i månaden från det slovenska arbetsgivaren var betydligt högre än lönen han tidigare fick hemma i Serbien.
”I Serbien tjänade jag inte tillräckligt mycket för att kunna leva tillsammans med mina döttrar”, sa han i förhör med polisen.
Nu var han av många utländska lastbilschaufförer som levererar gods till svenska butiker och grossister. Dagen innan hade han gjort tre leveranser i södra Sverige. En butiksanställd i Helsingborg beskrev mannens leverans som ”standard” – en chaufför som inte kan svenska och knappt engelska, men som har koll på rutinerna och hjälper till att lasta av.
Men på morgonen dagen därpå tar färden slut när polisen tar sig in i släpet på Amilionsvägen. I väskorna hittas 280 600 tabletter alprazolam och 100 000 tabletter tramadol. Två lugnande och smärtstillande läkemedel som är narkotikaklassade och har blivit allt vanligare bland missbrukare, inte minst bland ungdomar, de senaste åren.
Under polisförhören sa 44-åringen att han fått med sig tabletter från Tyskland, en berättelse som dock ändrades när han hördes i Malmö tingsrätt. Nu hade han istället fått väskorna när han redan befann sig i Sverige, en avgörande skillnad eftersom han då inte kunde fällas för grov smuggling av narkotika.
Däremot anser rätten att det är osannolikt att han inte skulle ha förstått att väskorna, som han skulle lämna till en okänd person i Malmö, kunde innehålla något olagligt. Därför döms han för grovt narkotikabrott till 4,5 års fängelse. Straffet lindrades något då han även döms till utvisning i femton år, vilket kan hindra honom i sitt yrke som lastbilschaufför i framtiden.
Gå till toppen