Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väloljat resultat för specialfettsbolaget AAK

Specialfettsbolaget AAK med huvudkontor i Malmö rapporterar ett nettoresultat om 362 miljoner kronor i andra kvartalet – 17 procent högre än i jämförbart kvartal i fjol.

AAK:s vd och koncernchef Johan Westman.Bild: Ola Torkelsson
Rörelseresultatet, inklusive en positiv valutaeffekt om 19 miljoner kronor, uppgick till 518 miljoner kronor under kvartalet, vilket kan jämföras med snittprognosen om 505 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers estimat.
AKK redovisar även volymer om 565.000 ton för perioden, motsvarande en organisk tillväxt om tre procent.
”Vår starka resultattillväxt fortsatte under andra kvartalet, främst tack vare Food Ingredients. Även Chocolate & Confectionery Fats och Technical Products & Feed bidrog till resultattillväxten”, skriver vd och koncernchef Johan Westman i en kommentar till rapporten.
Beträffande affärsområdet Food Ingredients förbättrades rörelseresultatet med 18 procent till 346 miljoner kronor. Här har i synnerhet bagerisegmenten samt Foodservice gått särskilt starkt, men även Special Nutrition uppges ha bidragit till tillväxten. Utvecklingen var starkast i USA, norra Latinamerika och Asien.
Rörelseresultatet för Chocolate & Confectionery Fats uppgick till 177 miljoner kronor, vilket är en ökning med fem procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Den starkaste utvecklingen noterades i Europa och södra Latinamerika, och bolaget ser en fortsatt god efterfrågan på högförädlade lösningar.
Technical Products & Feed ökade med nio procent till 35 miljoner kronor, vilket framförallt tillskrivs foderverksamheten.
Koncernens samlade nettoomsättning ökade till 6.946 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets 6.929 miljoner kronor. Här låg snittestimatet på 7.561 miljoner kronor. Rörelseresultatet per kilo uppgick till 0,92 kronor, motsvarande en ökning med 11 procent på årsbasis. Här låg analytikernas förväntningar på 0,86 kronor per ton.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 408 miljoner kronor, mot 396 miljoner kronor i motsvarande kvartal i fjol.
Fakta

AAK

• Tillverkar vegetabiliska fetter.

• Fetterna används som ersättning för mjölkfett och kakaosmör, som ingrediens i chokladfyllningar och konfektyrprodukter, samt inom kosmetika.

• Koncernen har fler än 20 olika produktionsanläggningar, försäljningskontor i fler än 25 länder.

• Fler än 3.600 anställda.

• Huvudkontor i Malmö.

• Noterat på Nasdaq Stockholm, Large cap.

Gå till toppen