Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionBilbränderna i Lund

Aktuella frågor
”Att urskulda brott hos unga sänder fel signaler.”

Att tänka högt kring att den senaste tidens bilbränder i skånska städer skulle vara ett verk av sysslolösa och socialt utsatta ungdomar leder fel.

Det skriver Maria Winberg Nordström, Inger Tolsved Rosenkvist och Agneta Olsson Enochsson, kommunpolitiker för Liberalerna i Helsingborg, Lund och Hässleholm.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilbränderna tär på tryggheten och den mellanmänskliga tilliten i våra städer, skriver artikelförfattarna.

Bild: Sandra Henningsson

Annons

Ett fåtal personer kan orsaka stor skada för många människor. De som ligger bakom de senaste veckornas bilbränder i skånska städer är få, men de som drabbats av deras illdåd är desto fler. Först och främst bilägarna som får se sin egendom förstörd. Extra allvarligt är det för dem som är beroende av sin bil för att ta sig till jobb och fritidsaktiviteter.

Men även de som inte själva fått sin egendom förstörd påverkas. Att bli väckt mitt i natten av ljudet från exploderande bensintankar eller att mötas av utbrända bilvrak under sin morgonpromenad ger upphov till oro: Kommer det att brinna igen? Kommer lågorna nästa gång att sprida sig till närmaste bostadshus?

Vi är kommunpolitiker i skånska städer som de senaste veckorna utsatts för bilbränder. I Lund har vi sett en våg av bilbränder sedan midsommar. I flera av fallen har elden spridit sig till andra bilar och vid ett tillfälle letade sig lågorna fram till en skollokal. Bara de senaste dagarna har en rad bilar eldhärjats i Lund. Natten till i måndags sattes en bil i brand på en rastplats utanför Hässleholm. Det var andra gången på mindre än en vecka som bilar brann i Hässleholm. Även Helsingborg har varit drabbat av bilbränder den senaste tiden.

Annons

Annons

Bilbränderna tär på tryggheten och den mellanmänskliga tilliten i våra städer.

När bilar avsiktligt sätts i brand är det viktigt att samhället markerar med kraft. Vi liberaler är tydliga: Den som tänder eld på andras bilar gör sig skyldig till ett allvarligt brott. Det är oacceptabelt att förstöra andras egendom och att utsätta sin omgivning för fara. Därför finner vi det anmärkningsvärt att en del debattörer tonar ner allvaret och försöker hitta ursäkter för bilbrännarnas agerande. Till exempel har Ingela Kolfjord, rättssociolog och lektor i kriminologi vid Malmö universitet, spekulerat i att bilbränderna skulle vara ett verk av ungdomar ”som inte hittat sin plats i samhället” med syfte att ”visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad”. Om dessa ungdomar bara fick något att sysselsätta sig med under sommaren skulle de inte behöva elda upp andras bilar, lyder resonemanget (Kvällsposten 30/6).

Vi tar bestämt avstånd från ett sådant synsätt. Först och främst är det oklart vilka som ligger bakom bilbränderna. Polisen bör i lugn och ro få göra det nödvändiga utredningsarbetet. Rena spekulationer kring vilka som ligger bakom leder ingenstans. Dessutom finns det inga skäl att, oavsett vilka som visar sig vara skyldiga, tona ner allvaret i bilbrännarnas brott.

Annons

Som liberaler har vi en i grunden optimistisk människosyn. Vi tror att människan är kapabel att fatta självständiga beslut och att hon, som en konsekvens av detta, kan hållas ansvarig för sina handlingar. Det betyder inte att vi är blinda för sociala klyftor. Vi vill ha ett starkt välfärdssamhälle som jämnar ut socioekonomiska skillnader. Det handlar inte minst om att ge barn och unga framtidstro. Det gör vi bland annat med en bra skola, aktiviteter för unga under loven och en socialtjänst som finns till stöd för den som hamnat snett.

Annons

Men ingen människa kan svära sig fri från personligt ansvar med hänvisning till sina uppväxtförhållanden, sina ekonomiska förutsättningar eller sin sociala närmiljö. Det finns inga ursäkter för att begå brott.

Att tänka högt kring att den senaste tidens bilbränder i skånska städer skulle vara ett verk av sysslolösa och socialt utsatta ungdomar leder fel. Den absoluta majoriteten ungdomar med bakgrund i socioekonomiskt svagare hem är skötsamma. Att urskulda brottsliga handlingar hos unga personer sänder fel signaler och är närmast hånfullt mot alla som anstränger sig.

Samhället måste, genom målmedvetna insatser från polis och andra myndigheter, med kraft visa att det får konsekvenser att förstöra för andra.

Bilbrännarna ska inte kunna fly från personligt ansvar. Det gäller oavsett vilka som visar sig ligga bakom den senaste tidens dåd.

Maria Winberg Nordström

Inger Tolsved Rosenkvist

Agneta Olsson Enochsson

Maria Winberg Nordström (L) är kommunalråd i Helsingborg.

Inger Tolsved Rosenkvist (L) är ordförande i Lunds servicenämnd och ledamot i Lunds kommunfullmäktige.

Agneta Olsson Enochsson (L) är gruppledare för Liberalerna i Hässleholm.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy