Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brukare hittades förlamad på golvet – tog ett dygn för personalen att reagera

Det tog över ett dygn innan personalen på ett gruppboende i Burlöv kommun tog reda på varför en av de boende inte synts till. Personen hittades på golvet i sin lägenhet delvis förlamad.

Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Det var för en dryg månad sedan som personalen på ett gruppboende i Burlöv noterade att en brukare inte hade hämtat sin lunch. Kvällspersonalen ombads titta till personen under kvällen. Men någon uppföljning blev det inte och när nattpersonalen tog över fick de ingen information om brukarens frånvaro.
Det tog över ett dygn innan personalen undersöker personens frånvaro. När de väl tog sig in i lägenheten hittades brukaren livlös på golvet. I tron om att hen avlidit ringde de efter ambulans som var på plats 10 minuter senare. Ambulanspersonalen upptäckte dock att personen inte alls var död utan var halvsidigt förlamad och hade mist talförmågan.
En Lex Sarah-anmälan har nu upprättats. I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, uppges att bristande överrapportering mellan personalskiften bidragit till händelsen.
Gå till toppen