Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flicklaget som vill lyfta fotbollen i Indien

Att vara tjej och spela fotboll i delstaten Nagaland i Indien kan vara svårt. Sällan får de stödet från föräldrarna och det finns ingen serie att spela i. Ändå är passionen för fotboll enorm. I dagarna spelar FC Nagalands F15-lag i Gothia Cup i Göteborg.

FC Nagaland från Indien värmer upp innan matchen mot Brommapojkarna i Gothia Cup.Bild: Adam Ihse/TT
Vid de gröna planerna vid Sälöfjordsvallen på Hisingen har de 14 spelarna samlats för match. De har rest till Göteborg från delstaten Nagaland i nordöstra Indien för att delta i Gothia Cup, en viktig erfarenhet som ung spelare och ett steg i att höja damfotbollens status i hemlandet.
– Jag vill bli proffs en dag, säger Meren Imlimekenla, 14 år och lagkapten.
Hon och hennes lagkamrater har inte spelat en skarp match på ett år. Den organiserade ungdomsidrotten, som många svenskar tar för givet, är inte lika självklar för dem. Damfotobollen har även andra utmaningar.
– Jag spelar för att jag gillar det. Men det är svårare för oss tjejer än det är för killarna, säger hon innan hon rusar iväg för att ta plats med laget för ett gruppfoto.
En av lagets tränare är Ropfu Meyase, förklarar att det ofta handlar om brist på stöd hemifrån.
– Föräldrarna uppmuntrar sällan döttrarna, särskilt i de norra staterna, säger han.
Vid planen står även tränaren Sebastian Rasmussen. Genom agentfirman Soccer Competition Asia och delstaten Nagaland, bjöds han in för en träningsvecka med laget förra sommaren och nu har han lett gruppen sedan mars.
– Teknik och kondition finns där. Det de behöver är positionering och spelförståelse, säger han.
Han berättar att styret i delstaten har stora planer på att lyfta fotbollskulturen, som hamnat lite i skymundan i Indien.
– Kärleken för fotboll är kanske till och med större där. Men det finns inga ligor och inget aktivitetsstöd, den biten går inte att jämföra med Sverige. Löser de det, så har de en guldgruva, säger han.
Efter två Gothia cup-förluster för FC Nagaland spelade indiskorna oavgjort, 2–2 mot Åhus IF på onsdagen. Matcherna följs av flera företrädare för delstaten Nagaland som vill dra lärdom av det svenska fotbollslivet.
– Det finns så många tjejer och killar som älskar fotboll i Nagaland, men vi ligger efter i professionalitet och saknar infrastrukturen. Det är få som vågar satsa på fotboll då, säger Zale Neikha, sportminister i delstaten.
– Jag tänker att när vi återvänder kan vi försöka organisera en turnering för tjejer i de nordöstra delstaterna, det behövs, säger han.
Fakta

Gothia Cup

Gothia Cup är en av världens största och mest internationella fotbollsturneringar för ungdomar. Varje år deltar runt 1 700 lag från 80 nationer och de spelar 4 500 matcher på 110 planer.

Turneringen spelades för första gången 1975 och arrangeras numera helt och hållet av BK Häcken.

Spelare från 146 länder har medverkat i turneringen.

Källa: Gothia Cup.

Fakta

FC Nagaland i Gothia Cup

FC Nagalands matcher i Gothia Cup F15, grupp 22

15/7 Västerås BK 30 0–3.

16/7 Brommapojkarna 0–14.

17/7 Åhus IF 2–2.

18/7 Slutspelsmatch (13.30).

Gå till toppen