Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I krig och pedagogik är allt tillåtet

Jonn Palmér Jeppsson har ändå svårt att svälja Sabaton och låtar om senapsgas.

Bild: Nuclear Blast

Sabaton

METAL. The great war.

Krig är ett helvete – och fullt av spännande berättelser om man befinner sig på behörigt avstånd. Med den inställningen har Sabaton, i tjugo års tid, skrivit bortåt hundra låtar om prickskyttar, tappra spartaner och stridsvagnsbataljer (samt en hel skiva, på svenska, om Karl XII). Inför nionde fullängdaren ”The great war”, ett konceptalbum om första världskriget, har Falukvintetten startat en egen historiekanal på Youtube, lagom för den som tycker att ett medlemskap i Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek känns för mastigt.
Om det krävs allvarliga berättarröster, heavy metal i marschtakt, pampiga körer, keyboardfanfarer, tonartshöjningar och sångaren Joakim Brodéns dramatiskt rullande r för att väcka publikens historieintresse – ja, då får det vara så. I krig och pedagogik är allt tillåtet.
Bara lyssna för musikens skull? Fullt möjligt när bandet visar sin mest arenarockande, åttiotalsklämmiga sida i refrängerna till ”82nd all the way” och ”Fields of Verdun”. Men då lägger jag hellre min tid på tyska Powerwolf, som har exakt samma musikaliska kvaliteter som Sabaton men väljer att sjunga om kåta varulvar snarare än senapsgas.
Gå till toppen