Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konjunktursvängning knackar på dörren

Hexagon vinstvarnar och Sandvik tvingas banta personalstyrkan. Båda är tydliga tecken på en konjunkturavmattning som nu drabbar svenska bolag, enligt en verkstadsanalytiker.
– Det är en väldigt klassisk konjunkturnedgång, säger analytikern Markus Almerud vid Kepler Cheuvreux.

Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Under den pågående rapportfloden har ett flertal tunga verkstadsbolag nu hunnit med att redovisa sina delårsrapporter.
Resultaten har varit högst blandade där fallet varit tyngst hos Sandvik.
Bolaget tvingas avisera ett sparpaket på 1,4 miljarder kronor efter svag utveckling inom konjunkturkänsliga områden som fordon och verkstadsindustri.
Aktien backade nästan fyra procent på Stockholmsbörsen.
Markus Almerud säger att det är ett av flera tecken på att trenden nu vänder.
– Det indikerar att konjunkturen fortsätter att sakta in och något vi ser överlag. Sedan finns det skillnader om bolagen har exponering mot investering eller produktion och hur bolagen lyckas att hålla uppe marginalerna i en sådan miljö.
Situationen är speciell. Förutom att det globalt sker en avmattning präglas läget också av det pågående handelskriget mellan USA och Kina.
Nyligen redovisade Kina BNP-siffror på 6,2 procent vilket var lika med landets lägsta tillväxt sedan 1992 och till exempel mätteknikbolaget Hexagon angav utvecklingen i Kina som faktor att man tvingas vinstvarna.
– Det är klart att det komplicerar, säger Markus Almerud om att handelsbråket nu sker samtidigt som man är inne i en nedgångsfas i konjunkturen.
– Vi vet inte vad som driver vad men det är klart att hela handelsbråket drar också ned konjunkturen generellt.
TT: Vilka svenska bolag drabbas mest av en svag kinesisk utveckling?
– De som har störst exponering är Atlas Copco då Kina har den största kompressormarknaden i världen. De drabbas såklart liksom Hexagon som har en stor Kinaexponering. När det gäller Sandvik är den något mindre och mittemellan ligger SKF.
TT: Samtidigt är verkstadssektorn på Stockholmsbörsen upp nästan 30 procent i år. Är den till och med övervärderad?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Man får komma ihåg att december var extremt svagt. Jämför du från november till i dag så får du en helt annan bild. Men vad man ska komma ihåg är att vi är i en konjunkturnedgång och jag har generellt svårt att se var försäljningstillväxten skulle komma ifrån.
Gå till toppen