Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinna knivhögg sin exman – nu skärper hovrätten straffet

Den 32-åriga kvinna som tidigare dömts för mordförsök på sin före detta man får nu straffet skärpt till nio års fängelse efter överklagan i hovrätten.

I början på januari knivhögg kvinnan sin exmake i hans bostad i centrala Lund. De hade vid det laget varit skilda i över ett halvårs tid och befann sig i en vårdnadstvist. Mannen blev allvarligt men inte livshotande skadad.
Kvinnan har hela tiden nekat till mordförsök och hävdat att hon agerat i nödvärn, men varken tings- eller hovrätt bedömer hennes version som tillförlitlig.
I maj dömde tingsrätten kvinnan till åtta års fängelse. Dessutom ska hon betala 195 829 kronor i skadestånd till mannen. Nu skärper hovrätten straffet till nio års fängelse.
Hovrätten menar att de försvårande omständigheter, som att gärningen var oprovocerad och att kvinnan avsiktligt försökt mörda mannen, innebär att straffvärdet är högre än det tingsrätten avsett. I övrigt gäller tingsrättens domslut.
Kvinnan sitter häktad tills fängelsestraffet får verkställas.
Hon är tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden.
Gå till toppen