Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljoner indier drabbade av översvämningar

Monsunregn har gjort att miljoner människor blivit strandsatta i nordöstra Indien på grund av översvämningar. Nu växer oron för att förråden av mat och vatten inte ska räcka.

En fruktförsäljare drar sin vagn längs en vattenfylld gata i Bombay i Indien i början av juli. Monsunregnen har orsakat omfattande översvämningar i Indien.Bild: Rajanish Kakade/AP/TT
Över 4,7 miljoner människor har blivit förflyttade i teplantageregionen Assam på grund av översvämningarna. Tusentals av dem har sparsam tillgång till mat och rent vatten.
Anamika Das, som är en av dem som förflyttats till ett hjälpläger i Assam, har haft problem med att amma sin son.
– Vi har överlevt på enbart kokat ris i nästan sju dagar nu, säger hon.
Assam är det område som har drabbats värst av översvämningarna i Indien. Även grannländerna Nepal och Bangladesh har drabbats. Minst 153 personer har omkommit i Indien, Nepal och Bangladesh av översvämningarna.
Regionen Assam svämmas ofta över av floden Brahmaputra. Vattennivåerna i floden och i dess stora biflöden har börjat sjunka, även om de fortfarande ligger på farligt höga nivåer, enligt indiska myndigheter.
– Vi gör vårt bästa för att nå ut till de drabbade människorna på bästa möjliga sätt, men ja, situationen är verkligen mycket dålig, säger den ansvariga ministern i Assam.
Regnen i norra Indien håller vanligen i sig från juni till oktober. De mest omfattande översvämningarna brukar ske senare under monsunperioden.
Monsunregnen är livsviktiga för människorna i Indien, Nepal och Bangladesh. Vattnet behövs för vattning och för att grundvattennivån ska fyllas på, men skyfallen orsakar också stor förödelse.
Gå till toppen