Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underskott tvingar slimmat Svedala att spara

Det kostar för mycket att driva Svedala kommun under 2019. Nu ska skola, barnomsorg, äldreomsorg och andra verksamheter komma med förslag på hur de kan spara motsvarande 27 miljoner kronor.

Bild: Mats Amnell
Enligt en prognos från slutet av april väntas de olika verksamheterna gå med underskott på 12 miljoner kronor i år. Därför har kommunstyrelsen beslutat att alla verksamheter ska föreslå spar- och effektiviseringsåtgärder som minskar kostnaderna med motsvarande 1,5 procent av årets kostnader. Det motsvarar cirka 27 miljoner kronor.
Förslagen ska presenteras i september och sedan diskuteras av politikerna i samband med att nästa års kommunala budget arbetas fram. Målet är att minska kostnader och undvika nya framtida underskott.
– Vi förbereder för de kommande åren. Därför planerar vi effektiviseringar med 1,5 procent av anslaget. Vi har också lämnat i uppdrag till verksamheterna att se över användningen av kommunala lokaler så att den är optimal, säger kommunalrådet Linda Allansson Wester (M).
Det väntade underskottet för 2019 har flera orsaker. Bland annat handlar det om ökade kostnader inom arbete, integration, socialtjänst och bygglovshantering. Ökade socialbidrag, ett oväntat stort antal institutionsplaceringar av ungdomar och inhyrd personal för bygglovshantering är de poster som blivit dyrare än väntat.
Kostnadsläget i Svedala är redan lägre än i genomsnittskommunen i landet (se faktaruta nedan).
Finns det verkligen utrymme att sänka kostnaderna ytterligare?
– Siffrorna visar att vi är effektiva och får mycket verksamhet för pengarna. Samtidigt är det viktigt att analysera siffrorna. Det kan vara så att vissa verksamheter är effektivare än andra och då ska vi inte koncentrera oss på dem, säger Linda Allansson Wester.
Du säger ”effektiv”. Kan det inte lägre anslag vara ett uttryck för snålhet?
– Jag tycker att vi är rädda om invånarnas pengar och försäkrar oss om att de går till rätt saker, säger hon.
Spar- och effektiviseringsbetinget ska kombineras med jämförelser med andra kommuner som till storlek och struktur är lika Svedala för att hitta vägar till effektiviseringar.
Kommunen ska också se över vilka verksamheter som är lagstyrda eller inte. Exempelvis är möjligheterna begränsade att spara på verksamheter som skola, barnomsorg och äldreomsorg eftersom som det finns statliga krav på att vissa utbud måste finnas.
Verksamheter som exempelvis fritid och gatu- och parkskötsel är inte lika lagstyrda, vilket innebär större handlingsfrihet för kommunpolitiker.
Så mycket kostade kommunens service 2018
SvedalaGenomsnitt alla kommuner
Kostnad i kronor/inskrivet barn i förskola och skolbarnomsorg87 68498 606
Kostnad i kronor/elev i grundskolan101 958110 649
Kostnad i kronor/invånare över 80 år för äldreomsorg235 254249 329
Kostnad i kronor per invånare för fritidsverksamhet2 1941 752
Kostnad i kronor per invånare för kultur1 0031 274
Gå till toppen