Annons

Annons

Annons

Fotboll: Afrikanska mästerskapen

Algeriet redo för ”sitt livs match”

Sadio Mané mot Riyad Mahrez, Senegal mot Algeriet. Bara en kan åka hem som vinnare av årets Afrikanska mästerskapen i fotboll. På fredagen avgörs det.

Text

Manchester City-stjärnan Riyad Mahrez (mitten) och hans Algeriet drömmer om sin andra titel i Afrikanska mästerskapen.

Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Annons

Inför turneringen i Egypten pratade Liverpoolstjärnan Sadio Mané om att han var redo att byta bort sin Champions League-titel mot att få återvända till Senegal med vad som i så fall är landets första trofé i mästerskapet.

– Det hade varit fantastiskt. Det är min vildaste dröm, sade Mané till France Football.

Även Algeriet drömmer gulddrömmar.

Laget, med kaptenen och Manchester City-stjärnan Riyad Mahrez i spetsen, drömmer om sin andra titel i turneringen och mittfältsveteranen Adlene Guedioura lyfter fram fredagens final som en av de största.

Annons

Annons

– Jag tror att det är livets match för många spelare i laget och för Algeriet, säger Guedioura, som med sina 33 år är äldst i truppen.

”Ökenrävarna” lyfte sin enda titel på hemmaplan 1990, men förbundskaptenen Djamel Belmadi har injicerat ny energi i ett lag som slogs ut i gruppspelet för två år sedan och som sedan floppade i kvalet till fotbolls-VM i Ryssland.

Adlene Guedioura, till vardags i engelska Nottingham Forest, har startat i fem av sex matcher i årets turnering och menar att förbundskaptenen Belmadi, tidigare landslagsmittfältare, ska ha mycket av berömmet för Algeriets fina insatser i mästerskapet.

– Han känner verkligen spelarna och vet vad han vill. Han vet hur han ska nå fram till spelarna och hur man lyssnar. Och det är så det funkar, ingen bra kock, inga goda recept, säger Guedioura.

– Det är viktigt för Algeriet eftersom vi brukade ha bra individuella spelare och nu känner vi oss väldigt starka som lag och vi vill lyckas som ett lag.

Algeriet lyckades slå Senegal med 1–0 i gruppspelet efter mål av yttern Youcef Belaili, men förbundskapten Belmadi är noga med att understryka att statistiken talar för motståndarna.

– Självklart kan vi förlora. Vi möter ett lag som är rankat högst i världen av afrikanska lag. De spelade VM. Vi åkte ut i första rundan (i Afrikanska mästerskapen) 2017. Men går du till final så är målet givetvis att vinna, säger Belmadi.

Annons

Fakta

Tio senaste vinnarna

2017: Kamerun.

2015: Elfenbenskusten.

2013: Nigeria.

2012: Zambia.

2010: Egypten.

2008: Egypten

2006: Egypten.

2004: Tunisien.

2002: Kamerun.

2000: Kamerun.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan