Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dragsminkning, mingel och e-sport när Malmö Pride drog igång

Det börjar med dragsminkning, lesbiskt bokbord och mingel och fortsätter till paraden och söndagens sista barhäng. Malmö Pride är igång.

”Det krävs mycket teknik – som man sedan drar på till det extrema” säger Robin Werner som sminkar Albin Ganovic till drag queen, och samtidigt ger tips till publiken.Bild: Patrik Renmark
En av de första programpunkterna på Pride House, Scandic Hotel, var demonstration av hur man sminkar en drag queen.
Robin Werner, make-up artist som själv uppträder i Cabaret Moulin, lägger mörka konturskuggor i ansiktet på Albin Ganovic.
– Folk tror att det var Kim Kardashian som kom på den här tekniken. Men i själva verket har hon bara imiterat oss, säger han och tipsar om hur man täcker över buskiga ögonbryn med limstift och omvandlar ett manligt ansikte till en glamorös diva.
– Det här är en scenmakeup – så det är bara att fläska på.
Albin Ganovic, artist i den mer klassiska Cabaret Candy Club som startade i Helsingborg, brukar själv lägga sin makeup.
– Men jag är så otålig att det brukar gå på en halvtimme, säger han.
Fredrik Månsson arbetar som volontär under Pride 2019. Här förklarar han finesserna i Apex Legends, ett spel som både har rollfigurer med partners av samma kön och icke-binära figurer.Bild: Patrik Renmark
I ett annat rum spelar några av besökarna dataspel, utvalda för att handlingen bygger på samarbeten och att framträdande rollfigurer är kvinnor, har samkönade relationer eller bryter mot normerna på andra sätt.
Att göra e-sporten mer jämställd är målet för ett projekt som bland annat drivs av föreningen Malmö e-sport, berättar Vanim Zetreus.
I korridorerna dyker Malmö Prides projektledare Gudrun Hauksdottir upp, på gott humör.
– Vi har de bästa förutsättningarna för att det ska bli många besökare: fantastiskt program och bra väder, säger hon.
Fakta

Malmö Pride

Festivalen Malmö Pride pågår 18-21 juli, på olika ställen i staden. De flesta programpunkterna finns i Pride House, Scandic Hotel, och Pride Park, Folkets park.

På lördag startar Prideparaden kl 13 från Stortorget och går bort till Folkets park.

Gå till toppen