Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds universitet stämmer kritiserad hyresvärd på 3,4 miljoner kronor

Efter problem med råttor, mögel och spruckna väggar tvingades Lunds universitet evakuera studentboendet med 212 lägenheter. Nu stämmer universitetet hyresvärden Prime living på 3,4 miljoner kronor, skriver tidningen Hem och Hyra.

Lunds universitet stämmer fastighetsbolaget Prime living på 3,4 miljoner efter omfattande problem med fuskbyggt studentboende. Arkivbild från 2014.Bild: Stefan Ed
Studentboendet skulle ge internationella studenter ett hem i Lund. Men det har varit problem redan från start, och till slut blev problemen så omfattande att bostäderna evakuerades. Nu stämmer staten, genom Lunds universitet, det skandalomsusade fastighetsbolaget Prime living på 3,4 miljoner kronor plus rättegångskostnader för avtalsbrott, vilket Hem och Hyra var först med att rapportera om.
– Det var omfattande problem som inte åtgärdades. Vi förhandlade med bolaget under vintern och våren för att hitta en lösning, men till slut beslutade vi att stämma, säger Ulrika Verngren, sektionschef vid LU service till Sydsvenskan.
I den arton sidor långa stämningsansökan som Lunds universitet skickat in listas de brister som funnits i lägenheterna. Bland annat har det förekommit sprickor i fasader och fönster, skadedjur, fuktskador, mögel, ej fungerande vitvaror och brister i brandskydd.
När Sydsvenskan talar med Hans Wikström, VD på Prime living, har han precis fått kännedom om att Lunds universitet stämt bostadsbolaget och vill inte lämna någon kommentar.
2012 importerade Prime living husen från Hongkong som färdigmonterade moduler. Med tillfälligt bygglov ställdes de upp i närheten av LTH och har sedan dess hyrts ut till Lunds universitet som i sin tur hyrt ut dem till internationella studenter.
Efter en inspektion i fjol beslutade kommunens miljöförvaltning att döma ut lägenheterna, då de var hälsovådliga, varpå Lunds universitet evakuerade boendet i olika etapper. Samtidigt uppdagades det att det tillfälliga bygglovet förföll redan 2017, och sedan dess inte har förnyats på grund av problem med tillgängligheten.
– Vi kunde ju inte låta studenterna bo kvar i ett sådant osäkert boende. Efter miljöförvaltningens inspektion har vi har inte sett de åtgärder vi anser vara nödvändiga, säger Ulrika Verngren.
Fastighetsägaren Prime living är utnämnd till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningens region i Stockholm. Under perioden som Lunds universitet hyrde bostäderna byttes företagets ledning ut frekvent.
– Under förhandlingarna var det hela tiden olika personer som kom ner. Vi visste aldrig riktigt vilken person vi pratade med. Tack och lov har vi ett ombud från advokatbyrån som varit med från första början, säger Ulrika Verngren.
Lunds universitet lät fastighetsbolaget ta del av stämningsansökan i förväg, men fick aldrig något svar.
– Det är helt klart ett företag som är i blåsväder. Vi är inte intresserade av att hyra fastigheten i fortsättningen och vill se ett avslut.
Hur har det gått för studenterna?
– Övervägande har vi varit väldigt nöjda. Det löste sig jättebra med studenterna, och framförallt med alla medarbetare inom LU bostäder som arbetat praktiskt med det här, säger Ulrika Verngren.
De 3,4 miljonerna som krävs i och med stämningsansökan ska bland annat täcka hyresnedsättning för lägenheter som inte har kunnat utnyttjas fullt ut, samt kostnader som universitetet haft i samband med evakueringen av lägenheterna.
Gå till toppen