Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minst 33 döda i anlagd brand i Japan

Minst 33 personer har omkommit i en brand i en animationsstudio i den japanska staden Kyoto. Fler än 35 människor har skadats, tio av dem allvarligt. Branden tros ha varit anlagd. En man är gripen.

Brandkåren bekämpar elden i Kyoto.Bild: Kyodo News/AP/TT
Många av de omkomna har hittats under genomsökningen av den förstörda byggnaden, meddelar räddningstjänsten. Flera personer hittades på andra våningen med ”hjärt- och andningsstopp”, en formulering som används ofta i Japan innan dödsfall har bekräftats officiellt.
33 personer har bekräftats döda av myndigheterna. Fler än 35 rapporteras skadade i branden, av dem är tio allvarligt skadade.
Bilder visar att branden rasade i samtliga av husets tre våningar.
Enligt uppgifter till tv-kanalen NHK befann sig runt 70 personer i byggnaden när branden startade. Fler än 30 brandbilar skickades till platsen.
Enligt polisen kastade en man någon form av vätska mot byggnaden och satte eld på huset. Den misstänkte ska enligt NHK ha gripits och erkänt handlingen. Det finns inga uppgifter om hans motiv.
Den misstänkte är en av dem som har förts till sjukhus för vård.
Larmet om branden i studion Kyoto Animation, som producerar animerade filmer och serier, kom på förmiddagen lokal tid.
– Inringare uppgav att de hört en högljudd explosion från första våningen och att de såg rök, säger en talesperson för räddningstjänsten.
Landets premiärminister Shinzo Abe twittrar sina kondoleanser. Han skriver att han är mållös och att han ber för dem som har omkommit.
Gå till toppen