Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Röde Baronen inspirerade Sabaton

Den 11 november 1918 tog första världskriget slut. På dagen 100 år senare gick Sabaton in i studion för att spela in sitt nya album, ”The Great War”.
– Det var för bra för att vara sant, säger bandets sångare Joakim Brodén.

Sabaton släpper nya skivan "The great war", som handlar om en mörk tid i mänsklighetens historia. Arkivbild.Bild: Erik Nylander/TT
Rent musikaliskt följer heavy metal-bandet Sabatons nionde album, som släpps på fredagen, sina föregångare.
– Det är hårdrock från Dalarna som vanligt. Men det har sina överraskningar, säger Joakim Brodén och fortsätter:
– Ett par låtar här och där sticker ut, de är lite mörkare eller brutalare än vad vi brukar göra. Det handlar om en mörk tid i mänsklighetens historia och skivan är generellt lite mer atmosfärisk.
Idén att göra ett album om första världskriget har Sabaton haft sedan 2008. Förra året kände de att tiden var inne – i dubbel bemärkelse. När bandet skulle gå in i studion i höstas insåg de att 100-årsdagen av krigsavslutet låg nära i tid.
– Då tänkte vi att vi måste börja spela in den 11 november 2018, säger Joakim Brodén.
Konceptet att göra låtar av militärhistoriska händelser är Sabatons signum. Ursprungsmedlemmarna, sångaren Joakim Brodén och basisten Pär Sundström, delar ett stort historieintresse och den militäriska inriktningen växte naturligt fram under arbetet med bandets andra album ”Primo Victoria” (2005).
– Jag gillar all typ av historia, men det passar liksom inte att skriva heavy metal-låtar om konsthistoria, säger Joakim Brodén.
På nya ”The Great War” handlar låttexterna om allt från introduktionen av stridsvagnen till slaget vid Verdun. Samt om mytomspunna krigspersonligheter som Röde Baronen och Lawrence av Arabien.
– Vi ville få en mix. Och mot slutet har vi en låt, ”The end of the war to end all wars”, som är mer eller mindre fiktiv, men baserad på riktiga händelser. Den är skriven utifrån en person som har överlevt kriget och som tittar tillbaka på vad som har skett, säger Joakim Brodén.
Inför albumutgivningen den 19 juli har Sabaton även skapat en minidokumentärserie om historierna bakom låtarna på ”The Great War”.
– Där går vi in lite mer i detalj än vad man kan göra i en tre minuter lång hårdrockslåt, säger Joakim Brodén.
När Sabaton spelar i Umeå på lördagen blir det livepremiär för ”The Great War”. I oktober tar de med sig det nya albumet ut på en större turné, med USA som första anhalt.
– Det ska bli extremt najs att rulla in med turnébussen i Florida och tänka att i den här bussen ska jag leva under två månaders tid. Sedan vaknar man upp i Arizona morgonen efter och har Grand Canyon utanför. Det ser jag verkligen fram emot, säger Joakim Brodén.
Fakta

Sabaton

Bildades: 1999 i Falun.

Medlemmar: Joakim Brodén (sång), Pär Sundström (bas), Chris Rörland (gitarr), Hannes Van Dahl (trummor) och Tommy Johansson (gitarr).

Aktuella: Deras nionde album "The Great War" ges ut den 19 juli. Albumet tog tre månader att spela in och handlar om första världskriget, ett tema som bandet även berört på några av sina äldre låtar. Sabaton har tidigare i år släppt singlarna "Bismarck", "Fields of Verdun", "The Red Baron" och "Great War".

Turnédatum i urval: 20/7 Umeå, 22/7 Mariehamn, 25/7 Finland, 1/8 Tyskland, 9/8 Storbritannien, 17/8 Falun. USA (oktober och november) och Europa (januari och februari). Turnén avslutas med tre veckor i Ryssland.

Övrigt: Sabatons låttexter har nästan uteslutande sin grund i militärhistoria. Exempelvis handlade albumet "Carolus Rex" (2012) om Karl den XII.

Sabaton Open Air: Bandet arrangerar sedan 2008 årligen en egen musikfestival i Falun. I år den 17 augusti. Bandets sångare Joakim Brodén beskriver festivalen "som en kul grej" och att de bokar in band som de tror att Sabaton-fans skulle gilla men kanske aldrig har hört.

"Sedan gör vi de galna dumbokningarna som folk tänker 'vad fan' om. Som när vi bokade Crimson Glory, ett Florida-band som var stora på 1970-talet. Rent ekonomiskt, vad det kostade att flyga över dem från USA, var det en förlustaffär. Men vi ville det, så då gjorde vi det."

Gå till toppen