Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Starkare resultat än väntat från Lindab

Industriföretaget Lindab redovisar ett resultat före skatt på 228 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det ger en vinstökning på 84 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Bild: Lindab
Rörelseresultatet blev 238 miljoner kronor, att jämföra med 129 miljoner kronor under april-juni 2018. Det justerade rörelseresultatet hamnade också på 238 miljoner kronor, uppåt med 90 miljoner kronor, vilket motsvarar en rörelsemarginal om 9,3 procent. Enligt Bloombergs sammanställning låg analytikernas förväntningar på rörelseresultatet kring 219 miljoner kronor. Nettoomsättningen ökade med 177 miljoner till 2,6 miljarder kronor.
Lindab har tre verksamhetsområden: Building systems, Profile systems med monteringsfärdiga stålbyggnadssystem samt Ventilation systems, varav det sistnämnda segmentet är den mest betydande affären för bolaget som har huvudkontor i Grevie på Bjärehalvön.
Ola Ringdahl är koncernchef för Lindab.Bild: Lindab
”Vårt största affärsområde, Ventilation Systems, har hela Europa som sin spelplan och jag ser goda möjligheter till fortsatt tillväxt inom många kundsegment i de flesta geografier”, skriver koncernchef Ola Ringdahl i en kommentar till rapporten.
Ökningen av rörelseresultatet i kvartalet kommer från bolagets alla tre affärsområden. Däremot har Profile systems haft en svagare försäljning under månaderna april-juni och dess organiska utveckling backade med sju procent jämfört med fjolårets andra kvartal. Segmentets justerade rörelseresultat ökade dock med två miljoner till 60 miljoner kronor.
På det hela taget är Ola Ringdahl nöjd med Bjärebolagets prestation och pekar på ökad försäljning, förbättrad bruttomarginal och god kostnadskontroll som huvudorsaker till den positiva utvecklingen.
”Ökningen av rörelseresultatet i kvartalet kommer från alla tre affärsområden och i stort sett alla resultatenheter förbättrar sig betydligt”, kommenterar Ola Ringdahl.
Bild: Patricia Ståhl
Ackumulerat hittills i år ökade Lindabs nettomsättning med sju procent till 4,9 miljarder kronor, varav organisk tillväxt uppgick till fyra procent. Rörelseresultatet ökade med hela 115 procent till 430 miljoner kronor.
”Vi kan summera ett starkt kvartal och ett bra första halvår för Lindab”, kommenterar Ola Ringdahl som ser framtiden an med tillförsikt:
”De senaste 12 månaderna har vi prioriterat åtgärder som stärker lönsamheten och som ökar konkurrenskraften på sikt. Detta arbete börjar nu visa resultat. Investeringstakten ökar betydligt och vi satsar mer på automatisering för att kunna leverera effektivt och snabbt. Produktutveckling inom våra kärnområden accelereras. Vi börjar bli redo att titta mer aktivt på möjliga tilläggsförvärv, framför allt inom Ventilation Systems”.
Trots Lindabs goda resultat backar bolagets aktie med knappt två procent under torsdagens inledande börshandel.
Läs också Frågetecken kring el oroar företag
Läs också Klart med ny koncernchef i Lindab
Fakta

Lindab

• Tillverkar och säljer produkter och systemlösningar för byggande och inomhusklimat.

• Huvudkontor i Grevie.

• Koncernen omsatte 9,3 miljarder kronor 2018.

• Etablerad i 32 länder med sammanlagt cirka 5 100 anställda.

• Huvudmarknaden är yrkesbyggnader som svarar för 80 procent av försäljningen medan bostäder står för 20 procent av försäljningen.

• Under 2018 stod Norden för 45 procent av koncernens totala försäljning, Västeuropa för 33 procent, Central- och Östeuropa för 20 procent och övriga marknader för 2 procent.

• Bolagets aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, Mid cap.

Gå till toppen