Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tidigare MFF-stjärnor i spetsen för protest till Svenska Fotbollförbundet

Tidigare MFF-stjärnorna och landslagskaptenerna Camilla Neptune och Anette Börjesson har tagit initiativet till ett öppet brev till Svenska Fotbollförbundet. Ett 50-tal tidigare landslagsspelare där många har tunga landslagsmeriter kräver ökad jämställdhet.

Camilla Neptune.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det är upprörande att det snart år 2020 är så stora skillnader i ersättning för våra representationslag i fotboll, säger Camilla Neptune.
Före och under sommarens VM tog debatten och protesterna runt ojämställdheten ny fart, sedan flera landslag – däribland det svenska, danska och amerikanska – under de senaste åren uppmärksammat och på olika sätt protesterat mot de ekonomiskt väldigt olika förhållandena för landslag.
Protesterna innebar ju bland annat att Danmark lämnade walkover till Sverige i en VM-kvalmatch.
– Att det fanns skillnader på 70 och 80-talet kanske även på 90-talet hade möjligtvis sitt berättigande, men nu är det dags att SvFF lyfter sig rejält och i framtida förhandlingar ser till att svensk fotboll blir ett föredöme och inte halkar efter till jumboplats vad gäller jämställdhet.
Vi älskar fotboll och vill att nuvarande och framtida landslag, även utanför planen, kan fortsätta att utvecklas och ska ges lika förutsättningar oavsett kön.
Både Camilla Neptune och Anette Börjesson var med och vann EM-guld 1984 och en rad spelare från bland annat det landslaget har också skrivit under det öppna brevet. Men också spelare från andra epoker, bland annat Hanna Marklund och Frida Östberg, i dag båda profiler som tv-experter.
Fakta

De tidigare elitspelarnas brev till Svenska Fotbollförbundet

Det är beklämmande att läsa och höra om hur olika fotbollslandslagens ersättningar är. Vi som skriver är fd elitspelare som antingen representerat Sverige eller varit ytterst nära att få göra det. Från 70-talet och framåt har vi med stolthet burit det gulblåa matchstället och inte varit rädda för att kämpa. Nu vill vi fortsätta kampen utanför plan och stötta dagens landslag till jämställd ersättning.

Varje generation har tagit sin kamp för att uppnå mer och mer jämställdhet och rättvisa inom fotbollens domäner. Alltifrån rätt till träningstider, material, förlorad arbetsförtjänst, tv-tider, m.m och nu löner och ersättningar. Tidigare generationer har uppnått fantastiska resultat på fotbollsplanen men aldrig fått någon ekonomisk ersättning värt namnet. Nu är det dags att ta det sista steget in i förbundet och tala jämställdhet på riktigt! De ekonomiska villkoren och framgångarna på fotbollsplanen har aldrig varit så ”bra” som nu, men ändå är det ofattbart att våra representationslag i fotboll har olika ersättningar för sina uppdrag. Lika lön för lika arbete gäller tydligen inte för Svenska Fotbollförbundet! Hur svårt kan det vara? Varje landslagsuppdrag i våra representationslag borde räknas lika oavsett vilket kön det gäller. Tid, insats m.m är ju detsamma så varför värdera avancemang till och i VM, EM osv olika?

Herrarna drar in mycket mer pengar är ett förekommande svar genom åren! Om nu herrarna drar in så mycket mer på sina matcher så är det ju bra för svensk fotboll som helhet i så fall, eller?

Dessutom heter det Svenska Fotbollförbundet och inte Svenska Damfotbollsförbundet eller Svenska Herrfotbollsförbundet! Vi har läst och hört att ni låter herrarnas ersättning stå emot damernas på så sätt att herrarna skulle tvingas att avstå eller sänka sin ersättning för att damerna ska få högre. Varför skulle det behöva vara så? Ställ inte herrspelare mot damspelare! Ställ alla med varandra och för svensk fotboll.

Att börja med en jämställd och lika ersättning för våra representationslag är ett minimikrav. Då kan vi också visa detta utåt från Sverige och fortsätta ta kampen gentemot FIFA, UEFA och kan prata om jämställdhet på riktigt!

Vi har varit föregångare på så många sätt så låt oss nu inte bli sist i kampen om jämställdhet inom fotbollen. Kan Island och Norge ta kampen för jämställdhet så kan Sverige! Kom igen nu förbundet! Sätt ner fotbollsskon och kom till skott!

Fd landslags- och elitspelare:

Camilla Neptune, Hanna Marklund, Inger Arnesson, Anette Börjesson, Jenny Engwall, Lena Videkull, Malin Jönsson Lundgren, Elisabeth Leidinge, Helene Björk, Anette Niklasson, Karolina Westberg, Frida Östberg, Eva Zäta, Karin Åhman, Malin Moström, Susanne Lundmark, Anette Palm, Annelie Andélen, Josefine Ovesson Lennartsson, Annika Karlsson, Helena Lundmark, Annika Nessvold, Eva Andersson, Anna Svenjeby, Anette Hansson, Kicki Viklund, Katarina Lindwall Kock, Nina Videkull, Anna Sjöström Amcoff, Lisa Stenman, Maria Rosén, Kristin Jonsson, Anna Lundberg, Ann-Helen Rönnlund, Charlotta Dahlqvist, Natalia Folbrycht, Happy Sunrise Lovesan, Malin Gustafsson, Helena Malmström, Cecilia Öhman, Lina Nilsson, Thea Lundgren, Susanne Fahlström, Åsa Forsfjäll, Camilla Brandstedt, Camilla Ackerfors, Maggan Eldebo Zetterlund, Bodilh Westermark, Annelie Andersson, Tessan Bergkvist, Lina Johansson, Doris Hjelm, Angelica Burevik, Doris Uusitalo m.fl

2019-07-18

Gå till toppen