Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tysk bagerikedja i konkurs

Den tyskägda bageri- och kafékedjan Werner Backhaus är försatt i konkurs. Upp mot 25 anställda i Lund, Trelleborg och Löddeköpinge påverkas.

Holger Brede har varit drivande i Werners Backhaus cafés intåg på den svenska marknaden. Nu är bolaget försatt i konkurs.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Stängt på grund av konkurs” står på en handskriven lapp på kaféet i Lund som satts upp under tisdagen. Det är bara två år sedan de första bröden bakades på Lilla Fiskaregatan.
– Det är ledsamt. Det här beror i grunden på ett dåligt fungerande EU. Den tyska ägaren till vårt aktiebolag är utestängd från lån och finansiell hjälp i Sverige. Han var tvungen att betala allt kontant som han gjorde i Sverige och pengarna rullade naturligtvis. När vi skulle öppna i Lund överklagades bygglovet och grundkapitalet försvann, säger Holger Brede, konsult åt företaget och styrelseledamot.
När bolaget skulle öppna i Löddeköpinge under sommaren bekostades investeringen med de befintliga bageriernas inkomster – inte med lånade pengar.
– Det blev ohållbart. Vi försatte oss i konkurs för att vi hamnat på obestånd. I Löddeköpinge hade vi bara öppet i 14 dagar, säger Holger Brede.
Konkursen hanteras av Charlotte Andersson på Advokatbyrån Trägårdh.
– Vissa enheter har gått bättre än andra. Trelleborg som är den ursprungliga enheten och öppnade 2016 har gått bra. Lund har legat på gågatan med stort utbud så där har konkurrensen varit lite annorlunda, säger Charlotte Andersson.
De svenska bolaget har varit beroende av ekonomiska tillskott från den tyska aktieägaren.
– När ägaren inte känner för att för att investera mer tar pengarna slut. När man stänger den kranen finns inga möjligheter att fortsätta, säger Charlotte Andersson.
Hon försöker hålla kaféet i Trelleborg öppet för att hitta en köpare till den enheten även om hon helst vill sälja alla kaféerna tillsammans.
– Det har hört av sig några. De har bara varit intresserade av Trelleborg, säger Charlotte Andersson.
Gå till toppen