Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Asap Rocky får stå sitt kast.

Häktningen av artisten Asap Rocky har väckt stor uppmärksamhet.Bild: Thibault Camus
På fredagen förlängdes häktningstiden för den amerikanske artisten Asap Rocky med en knapp vecka. Dessutom skärptes brottsrubriceringen till grov misshandel.
Häktningen av rapparen har väckt enorm uppmärksamhet. Flera stora artister, bland andra Kanye West och Swedish House Mafia har krävt att han släpps.
Häromdagen ska frågan om häktningen, enligt nöjessajten TMZ, ha nått hela vägen till USA:s president Donald Trump. Detta "tack vare" realitystjärnan Kim Kardashian West.
Flera amerikanska politiker har tagit ställning för artisten. Kongressledamoten Adriano Espaillat har uppmanat Sverige att släppa Rocky och enligt Aftonbladet har han om Sverige sagt följande:
"Det är ett land som frontar som ett mecka när det kommer till anständighet och demokrati, men samtidigt har de visat sig vara den totala motsatsen."
Minst sagt hård kritik. Frågan är hur välgrundad den är. Espaillat har rätt i att Sverige gärna framställer sig som ett föregångsland vad gäller demokratiska värden. Och ibland kan nog denna stolthet leda till en blindhet för brister som trots allt finns.
Beträffande svenska häkten vore självrannsakan befogad. Både FN och Europarådet har kritiserat Sverige för långa häktningstider, isolering av unga, onödigt omfattande restriktioner och för lättvindiga häktningar.
Sverige är ett av få länder i Europa som saknar en gräns för hur länge en brottsmisstänkt kan sitta häktad och förslag om att införa en gräns på sex månader har framförts.
I debatten om Asap Rockys häktning har denna kritik väckts till liv. Det är bra att den rättmätiga kritiken mot svenska häkten blir uppmärksammad – men det är viktigt att skilja den från det aktuella fallet om artisten.
Rocky är inte ung, han är häktad utan restriktioner och har, än så länge, varit häktad i drygt två veckor. Långt ifrån den gräns på sex månader som nämnts.
Möjligen kan det diskuteras om han häktats på för vaga grunder. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg konstaterar i DN att en misstanke av normalgrad, vilket var den ursprungliga brottsrubriceringen, aldrig skulle ha räckt för häktning av en svensk medborgare. Orsaken till att Rocky trots det blivit häktad är risken att han annars lämnar landet.
Ramberg menar vidare att proportionaliteten visst kan diskuteras men understryker orimligheten i de påtryckningar som riktats mot det svenska rättssystemet.
Även justitieminister Morgan Johansson (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har stått upp för rättsväsendets oberoende. Regering och riksdag ska inte ingripa i enskilda rättsfall och alla ska behandlas lika oavsett profession.
Så är det. Häktningen av Asap Rocky är en fråga för svenska domstolar, inte för amerikanska kongressledamöter eller artister.
Kastar man en annan man i marken och riktar flera slag mot vederbörande får man räkna med konsekvenser. Som frågor från polisen och eventuell häktning. Popstjärna eller ej.
Gå till toppen