Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sara Berg: Britta Marakatt-Labba föddes i en kåta

Textilkonstnären berättar om hoten mot den samiska kulturen.

Den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
När jag hör konstnären Britta Marakatt-Labba berätta om sin uppväxt i en renskötarfamilj blir det tydligt hur lite jag vet om den samiska kulturen. Hon föddes under en renflyttning, på gränsen mellan Norge och Sverige, och hennes far slaktade den ståtligaste renoxen för att fira det nyfödda barnet. Idag flyttar man renarna med lastbil och Marakatt-Labba var det sista barnet i samebyn som föddes i en kåta.
Hon fick sin utbildning från naturen. Familjen hade inga böcker hemma; syskonen tecknade fram sina berättelser på gamla tårtkartonger från begravningskaffet i byn. Svenska var fjärdespråket, efter tornedalsfinska, nordsamiska och norska.
Marakatt-Labba slog igenom internationellt på konstutställningen Documenta 14 för två år sedan, med det 24 meter långa broderiet ”Historjá”. Då hade hon broderat motiv från det samiska samhället i 40 år. Ofta med en politisk underton, som då hon gestaltade poliser som kråkor. Hennes broderier är karga, precis som det samiska landskapet.
Idag märks klimatförändringarna i samhället där hon bor. Det regnar på vintrarna, lövsprickningen startar flera veckor tidigare än förr. Efter ett tag kommer bakslaget som får våren att komma av sig – björkarnas löv torkar ut och faller av. Hennes stygn blir glesare för varje blad som singlar ner till marken.
Det är svårt att vara renskötare nuförtiden. Markatta-Labba är gift med en, hennes son har gått i samma spår. Han brukar skämta om att det vore på tiden att tv sände programmet ”Renskötare söker fru”. Sedan ångrar han sig: Nej, det är nog ingen bra idé att lura någon tjej in i renskötseln, hur ska jag kunna livnära en familj?
Inte bara klimatet är ett hot mot rennäringen, även mineraljakten och vindkraftsparkerna utarmar den samiska kulturen. Det är tydligt att det moderna samhället håller på att tillintetgöra ett ursprungsfolk.
Gå till toppen