Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frikänns för mordet på Lindängen förra sommaren

En sen kväll strax före midsommar förra sommaren mördades en 24-årig man på Lindängen. Han sköts ihjäl med åtta skott när han satt i sin bil. Den 20-åring som åtalats för att mördat honom frikänns nu av Malmö tingsrätt.

Polisens tekniker undersöker den motorcykel som låg kvar på Lindängenstigen efter mordet på 24-åringen.Bild: Patrick Persson
Den 20-årige mannen är från Stockholmstrakten och har varit internationellt efterlyst för mordet. Han stod åtalad för att tillsammans med en annan gärningsman ha mördat 24-åringen.
20-åringen frias alltså för mordet på 24-åringen men döms för grovt vapenbrott, för att dagarna före mordet ha förvarat en laddad pistol i en källare i ett bostadshus inte långt från mordplatsen. Han har också, enligt åtalet, spelat in en film i källaren där han håller i vapnet. Straffet för vapenbrottet blir fängelse i ett och ett halvt år. I förhör medger han själv att det var dumt gjort att ta bilderna, han "lekte tuff, flashade vapnet och skröt".
20-åringen nekar till både mordet och det grova vapenbrottet – i förhören säger han att han inte minns vad han gjorde den här sommardagen innan midsommar 2018: "Det var säkert en vanlig dag då han vaknade och rökte hasch men inte gjorde något speciellt".
Det var kvällen innan midsommarafton som två män ska ha kommit körande på en motorcykel med avplockad registreringsskylt i Lindängen. 24-åringen var ute och körde i sin mammas bil. De två männen på motorcykeln var klädda i mörka kläder och maskerade. De hoppade av motorcykeln och sköt flera skott in i bilen där 24-åringen satt. Gärningsmännen ska efter skottlossningen ha misslyckats med att få igång motorcykeln, och ha sprungit därifrån.
En man som kom förbi försökte hjälpa den skjutne mannen i bilen – han flyttade honom från förarsätet till passagerarsätet och körde honom till akuten. Men när han bars in på akuten var han redan död.
Mordet på 24-åringen är bara ett av flera mord förra sommaren och det skedde bara några dagar efter att tre personer skjutits ihjäl och tre skadats på öppen gata tidigt på kvällen utanför ett internetkafé på Värnhem. Uppgifter har cirkulerat om att 24-åringen på Lindängen mördades som en hämnd för morden vid Värnhem.
Tingsrätten anser inte att bevisningen mot 20-åringen håller – även om den misstänktes fingeravtryck fanns både på motorcykeln och på en plastpåse och några tidningar i den vapengömma där ett av de båda mordvapen som 24-åringen sköts ihjäl med hittades. Men bevisen är inte tillräckliga – det finns till exempel inte telefonuppkoppling som kopplar 20-åringen till brottsplatsen, eller något vittne som kunnat ge ett signalement som stämmer in på 20-åringen.
En av de tre nämndemännen som dömde i tingsrätten var oenig och ansåg att bevisningen höll och att 20-åringen skulle dömas för mord.
Kammaråklagare Elena Severin har inte hunnit ta ställning till om hon ska överklaga domen till hovrätten ännu.
– Jag kan konstatera att tingsrätten gör en annan bedömning än vad jag gjorde när jag valde att väcka åtal. Jag måste titta närmare på domen innan jag vet om jag ska överklaga.
Efter mordet spärrade polisen av ett område kring mordplatsen vid Lindängen Centrum.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen