Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kristdemokraterna rasar i opinionsmätning

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under partiets dag på politikerveckan i Almedalen tidigare i sommar. Arkivbild.Bild: Adam Ihse /TT
Kristdemokraterna har tappat drygt var fjärde sympatisör sedan i maj visar Skops senaste väljarbarometer. Nu är stödet nere på 9,2 procent.
”Därmed bryts Kristdemokraterna närmast unika framgång under det senaste året då partiet mer än tredubblade opinionsstödet. Kristdemokraternas tillbakagång sedan maj är statistiskt säkerställd”, säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.
Det är tydligt att Kristdemokraternas inte hade någon effektiv plan för att klara de angrepp som partiet drog på sig efter framgångssagan, kommenterar Hultåker raset.
Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har fått ökat stöd, därmed återtar regeringsunderlaget ledningen gentemot Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De leder nu med 1,3 procentenheter över den grupperingen.
Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig jämförelse av KD:s resultat. Rätt är att nedgången skett från SKOP:s majmätning.
Fakta

Skops juni/juli-mätning

Frågan löd: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?

Under perioden mellan den 25 juni och den 16 juli 2019 intervjuades 1 048 personer i åldern 18-84 år som var bosatta i hela riket. Mätningen inom parentes gjordes i maj.

Moderaterna: 17,0 (16,4)

Liberalerna: 5,7 (4,0)

Centerpartiet: 9,5 (9,6)

Kristdemokraterna: 9,2 (12,8)

Socialdemokraterna: 25,6 (25,3)

Vänsterpartiet: 8,9 (10,5)

Miljöpartiet: 4,7 (3,7)

Sverigedemokraterna: 18,0 (16,9)

Källa: Skop

Gå till toppen