Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro och vaccinoffensiv i ebolans grannländer

Oron växer i grannländerna efter veckans utveckling av ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa. I både Rwanda och Uganda pågår vaccinering och gränserna kontrolleras noga. Samtidigt varnar Afrikanska unionen för att belägga riskområdet med reserestriktioner.

"Låt oss utrota ebola" står det på ett plakat som informerar om den dödliga blödarfebern i staden Beni, Kongo-Kinshasa.Bild: Jerome Delay/AP/TT
Föreberedelserna intensifieras i området runt Nordkivu i Kongo-Kinshasa efter att Världshälsoorganisationen (WHO) i onsdags klassade det pågående ebolautbrottet som ett internationellt nödläge. Utbrottsområdet ligger nära både gränsen mot Rwanda och Uganda och gränskommersen är ständigt pågående. Tiotusentals personer korsar till exempel gränsen mot Uganda under dagar då det hålls marknad.
”Givetvis är vi rädda att viruset ska komma till Rwanda också”, skriver en ung Kigalibo i ett textmeddelande till TT.
Rwandas huvudstad Kigali ligger visserligen långt ifrån Nordkivu. Men precis på andra sidan gränsen från Kongo-Kinshasa ligger den rwandiska staden Gisenyi. Med sina 50 000 invånare är Gisenyi sammanvuxen med den större staden Goma inne i Kongo-Kinshasa, där det första fallet av ebola i en storstadsmiljö konstaterads tidigare i veckan och fick WHO att trycka på larmknappen. Området är också viktigt för Rwandas turistnäring, då nationalparkerna där man kan hitta sällsynta gorillor ligger i närheten.
”Hälsodepartementet har verkligen vaknat till och informerar människor via media hur vi ska bete oss för att undvika att bli smittade. Nu är det väldigt mycket medierapportering här om ebola”, skriver Kigalibon till TT.
Rwanda är ett fyra länder som WHO gett första prioritet att förbereda för att ebolautbrottet eventuellt sprider sig. De andra är Burundi, Sydsudan och Uganda. I det senare har nästan 5 000 sjukvårdsarbetare vaccinerats, men landet tampas med att kunna finansiera sin ebolaförberedelse och kontrakten för många av de sjukvårdsanställda gick ut i mitten av juli, enligt WHO.
Rwandas regering godkände i april i år, liksom grannlandet Uganda gjort redan i januari, användandet av det ebolavaccin som fortfarande är på teststadiet. Sjukvårdspersonal som riskerar att komma i kontakt med smittade vaccineras sedan dess.
”Regeringen har lugnat oss och lovat att göra sitt yttersta för att skydda oss och att de är beredda att hantera ett utbrott om ett sådant skulle komma. Ingen kan komma in i landet utan att bli kontrollerad, så folk fortsätter att leva ganska mycket som vanligt”, skriver Kigalibon.
Rwanda använder också screening av människor vid sjukvårdsinrättningar och även i en del mindre städer för att minska risken att utbrottet, som redan smittat över 2 500 och dödat över 1 700 människor ska nå landet. Rwanda har ännu inga registrerade fall, men i Uganda har några personer insjuknat.
I Goma har invånarna blivit mer vaksamma sedan det första fallet konstaterades där, skriver Antoine Gauge, projektledare för Läkare utan gränsers insats i Nordkivu och på plats i Goma, i ett mejl till TT.
”De är mer noggranna med förebyggande åtgärder som handtvätt och undviker gärna kontakt med andra och att befinna sig på trånga platser”, skriver han.
Organisationen är nu i slutskedet av att bygga en stor ebolaklinik i staden.
Samtidigt varnar Afrikanska unionen (AU) för att belägga Kongo-Kinshasa med reserestriktioner, trots den höga risken. AU:s högste ansvarige för hälsofrågor, Dr John N. Nkengasong menar att det kan försvåra för landet att kontrollera smittan.
Unionen kommer att skicka hälsoarbetare till regionen och enligt Nkengasong utgjorde AU:s hjälp en vändpunkt i den förra ebolaepidemin i Västafrika 2014.
Fakta

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa konstaterades i augusti 2018. Det var den tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet.

Fram till mitten av maj 2019 hade mellan 1100 och 1200 människor dött. Nu är siffran uppe i 1705.

Totalt har 2532 personer insjuknat i sjukdomen.

Enligt hälsomyndigheten i Kongo-Kinshasa har över 160000 personer vaccinerats mot ebola.

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

Under den värsta ebolaepidemin hittills, 2013–2016, dog över 11000 människor i Västafrika, främst i länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: WHO, Läkare utan gränser med flera

Gå till toppen