Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räddningstjänsten förberedd för olycka med farligt gods – Lund har särskild beredskap

Om ett tåg med farligt gods spårar ur i centrala Lund skulle det få stora konsekvenser. Men räddningstjänsten är redo. Lund är en av de orter som har särskild beredskap för detta.
– Sannolikheten att ett tåg med farligt gods spårar ur är ganska låg, men om det händer är konsekvenserna stora, säger Ulrika Lindmark, Räddningstjänst Syd.

”Kemolyckor är komplicerade eftersom det är inte händer så ofta och kräver särskild skyddsutrustning” säger Ulrika Lindmark, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Syd. Här med brandman Mattias Högberg Wahlund som är iförd kemskyddsdräkt för giftiga och frätande ämnen.Bild: Sandra Henningsson
Järnvägen Södra stambanan går tvärs genom centrala Lund. Här passerade förra året 11 184 tågvagnar lastade med farligt gods, bland annat gaser och brandfarliga vätskor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen