Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ständig oro för Altin Vitia efter utvisningen – men han hoppas på studentvisum

På två dygn samlades närmare 180 000 kronor in för att hjärttransplanterade Altin Vitia ska kunna gå klart gymnasiet i Lund. Han är nu tillbaka hos familjen i Kosovo efter utvisningen och känner stor oro för sin hälsa– men insamlingen har gett hopp.

– Nu måste jag bara skaffa ett nytt kosovanskt pass. Jag hoppas att det inte påverka min ansökan att jag varit asylsökande i Sverige – jag respekterade ju Migrationsverkets beslut om utvisningen, säger Altin Vitia över telefon från hemmet ett par kilometer utanför huvudstaden Pristina.
– Det är skönt att vara hemma och träffa min familj, men samtidigt en konstig känsla. Jag vet ju att min framtid finns i Sverige och perioden fram till utvisningen var min svåraste tid i livet.
I fyra år efter hjärttransplantationen bodde Altin Vitia nära sjukhuset i Lund, och blev ibland inlagd när han fick infektioner som riskerade att leda till avstötning.Bild: Hussein El-alawi
För studentvisum kräver Migrationsverket att den sökande kan visa egen försörjning, och att boende och studieplats är garanterad. När det stod klart att Altin Vitia trots läkarnas vädjanden inte skulle få uppehållstillstånd i Sverige startades en insamling, av privatpersoner som lärt känna honom.
Det gick rekordsnabbt att nå den summa som krävs för de avslutande två studieåren på gymnasiet. Boende finns, och även intyg om en studieplats.
Altin Vitias historia, om hur hans hjärta kraschade under ett besök i Sverige och hjärtkirurgerna i Lund beslutade om en transplantation, har berört många. Han var 14 år när han fick ett nytt hjärta och bodde i fyra år nära sjukhuset i Lund, där han gick på regelbundna kontroller och hade ett par avstötningsepisoder.
– Det är nästan en fjärdedel av mitt liv som jag bott i Sverige. Jag har många kompisar där, säger Altin Vitia som nu är 18 år.
Migrationsverket har hänvisat till försäkringar om att sjukhus i Belgrad kan erbjuda avancerad eftervård för hjärttransplanterade. Men Kosovos ambassad och även Balkanexperter har uttryckt tveksamhet om Altin Vitias möjlighet att få vård i Serbien, som inte erkänner Kosovo som egen stat.
För Altin Vitia har det inte varit något alternativ att söka serbiskt medborgarskap eller bosätta sig där för att ha nära till sjukhus i Belgrad.
– Jag känner ingen där, och jag har ingen kontakt med någon läkare där, säger han.
När Altin Vitia landade i Belgrad fanns, enligt honom, en akutläkare på plats. Men det han behöver är kontroller och snabba insatser vid infektioner eller om kroppen börjar stöta bort det nya hjärtat.
En av dem som satte igång insamlingen för Altin Vitia är Emma Sundberg, som arbetat som volontär på Ronald McDonalds hus i Lund och även på Hjärtebarnsfonden.
Båda organisationerna hjälpte till att sprida budskapet om insamlingen, och hon är optimistisk.
– Det var sorgligt i början på veckan när vi insåg att utvisningen närmade sig. Men nu när ekonomin är säkrad har vi återfått krafterna – och jag tror att Altin har goda chanser att kunna komma tillbaka, säger Emma Sundberg.
– Det som kanske kan bli lite komplicerat är försäkringar, eftersom han har en sjukdomsproblematik.
Gå till toppen