Annons

Annons

opinionMalmö Pride 2019

Aktuella frågor
”Tre åtgärder som behöver vidtas för att förbättra livet för hbtq-personer.”

Pride får inte stanna vid en fest som drar förbi. Att kärleken manifesteras får inte innebära att de politiska reformerna för rättvisa, kärlek och frihet stannar av. Det skriver Rasmus Ling, Annika Hirvonen Falk och Janine Alm Ericson, Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sedan 2009 är det möjligt för samkönade par att gifta sig i Sverige.

Bild: TT

Annons

Under de senaste decennierna har Pride vuxit i Sverige, från att ha varit ett litet evenemang till att finnas i städer och kommuner över hela landet. I helgen firas Pride i Malmö.

Pride handlar om kärlek, och allas rätt att älska vem de vill och leva sina liv som de vill.

Under den tid Pride har blivit allt större har också många politiska framsteg gjorts i Sverige för människor som lever utanför heteronormen. Det har blivit möjligt för samkönade att gifta sig, adoptera barn och insemineras. Tvånget på sterilisering vid könsbyte har avskaffats. Det har blivit möjligt för homosexuella män att vara blodgivare, om även nu med större restriktioner än för heterosexuella.

Människor har blivit mer medvetna om att det finns andra familjekonstellationer än den traditionella heterosexuella kärnfamiljen.

Annons

Framstegen till trots drabbas hbtq-personer fortfarande av betydande orättvisor och diskriminering. Fortfarande behövs politiska reformer för att öka friheten och alla människors möjlighet att leva sina liv som de vill.

Annons

Här är tre åtgärder som behöver vidtas för att förbättra livet för hbtq-personer:

• Bättre stöd för unga hbtq-personer. Den psykiska ohälsan bland unga är ett stort samhällsproblem, men hbtq-personer är drabbade i synnerhet. Sexualundervisningen i skolan måste bygga på normkritik och det ska finnas mötesplatser för unga hbtq-personer. Arbetet mot diskriminering behöver få ökade resurser. Polisen måste prioritera hatbrott mot hbtq-personer.

• Möjlighet till asyl för hbtq-flyktingar. I många länder har situationen för hbtq-personer förbättrats, men på vissa håll har utvecklingen gått tillbaka. I flera länder är homosexualitet fortfarande förbjudet, och i vissa fall belagt med dödsstraff. Sverige måste vara ett av de demokratiska länder som står upp för humanitet, och kan ge hbtq-flyktingar en fristad från förföljelse. Det bör också slås fast i den utredning där samtliga riksdagspartier nu ska komma fram till hur landets invandringspolitik ska se ut i framtiden. Familjeåterförening bör också vara något som även gäller hbtq-personer.

Annons

• Förenkling när det gäller att byta personnummer och införande av ett tredje kön. I Sverige går det bara att vara registrerad som man eller kvinna. I flera andra länder, som Tyskland och Australien, är det möjligt för den som inte kan eller vill identifiera sig som man eller kvinna att välja ett tredje kön. Invändningen att det är svårt att införa ett tredje kön med tanke på det svenska personnummersystemet håller inte. Systemet måste ändå göras om, eftersom numren är på väg att ta slut.

Annons

Vi är stolta och glada över att alltfler organisationer, myndigheter, privatpersoner och partier väljer att delta i Pride. Det har blivit en folkfest som alltfler delar glädjen över.

Men Pride får inte stanna vid en fest som drar förbi. Att kärleken manifesteras, får inte innebära att de politiska reformerna för rättvisa, kärlek och frihet stannar av. Tvärtom finns det mycket kvar att göra.

Rasmus Ling

Annika Hirvonen Falk

Janine Alm Ericson

Rasmus Ling (MP) är riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson.

Annika Hirvonen Falk (MP) är riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson.

Janine Alm Ericson (MP) är riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy