Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Astrid Lindgren-dag lockade barnfamiljer till sagornas värld

Under lördagen var det Astrid Lindgren-dag vid Allhelgonakyrkan i Lund. Temat mer specifikt var världarna från böckerna. Ibland var det inte helt lätt att förstå i vilken saga besökarna skulle utföra aktiviteterna men det var inget som bekymrade barnen.

Viktoria Veljkovic tar igen sig efter att ha skjutit pilbåge.Bild: Moa Dahlin
Under förmiddagen anlände en strid ström av föräldrar uppför kyrkbacken med barn i cykelkärror, vagnar, och i en och annan bärsele.
Aktiviteterna var utspridda i en cirkel runt kyrkan. Vid varje station fanns en uppbyggd entré att gå igenom. Vi hukar oss och går genom en port i buskarnas grönska.
– Det gick bra. Det var inte så svårt, säger Viktoria Veljkovic, tre år, efter att ha provat att skjuta pil i Körsbärsdalen.
Hennes favorit bland Astrid Lindgrens böcker är Pippi Långstrump.
–Jag har hennes hus hemma i trä, Villa Villekulla, säger Viktoria Veljkovic.
Bredvid henne står Alexandra Filote, sju år.
– Jag har ridit på hästen, fångat ankor och skjutit pilbåge. Det var roligast att rida. Hästar är mitt favoritdjur, säger hon.
Ella Mozo Cantera siktar med pilbågen. Den första pilen går utanför. Den andra i backen framför. Pang! På tredje försöket sätter sig pilen i tavlan och en spontan applåd briserar.
– Det gick bra. Det var lite svårt, säger hon.
Annars var det ridningen som var roligast bland aktiviteterna, tycker hon.
Det verkar hon inte vara ensam om. När vi fortsätter runt kyrkan möts vi av en femton meter lång kö. Det är ponnyn Pirat som ska föra barnen genom Rövarskogen.
– Jag red bland buskarna. Jag hade kunnat rida länge till, säger Louise Lideke, tre år, när ridturen är slut.
En entré av ihopspikade plankor gör det lätt att förstå att det är Emils Snickeboa vi nu anländer till. Men i stället för att tälja trägubbar ska vi bygga hotell, insektshotell närmare bestämt. Här får barnen måla krukorna och fylla dem med sådant som insekter tycker om. Nyckelpigor, tvestjärtar och vissa bin kan tänkas ta in på ett rum.
– Jag vill ha en fjärilslarv. Jag har fyllt krukan med kottar, pinnar och gräs. Jag ska ha den i min trädgård, säger Vilda Olai, fyra år.
Runt kyrkan går också en tipspromenad med Astrid Lindgren-tema.
I grässlänten ner mot Allhelgona kyrkogata pågår akrobatiska konster som jonglering, lindans och trapetsgungning.
– Du kan släppa nu, säger sexårige Hector Mattiasson till sin mamma och står en liten stund innan styltorna ger vika och han landar i gräset.
– Det var svårt, konstaterar han.

Vilken karaktär i Astrid Lindgrens sagor skulle du vilja vara och vad skulle du göra då?

Viktoria Veljkovic, tre år: ”Pippi Långstrump. Hon åker skridskor med borstar på fötterna. Jag skulle vilja prova det”.Bild: Moa Dahlin
Alexandra Filote, sju år: ”Ronja Rövardotter. Hon är bra i filmen. Då skulle jag köpa 10 000 hästar så jag kunde rida hela tiden”.Bild: Moa Dahlin
Ella Mozo Cantera, sex år: ”Ronja Rövardotter för jag gillar filmen. Jag vill rida utan sadel och tyglar”.Bild: Moa Dahlin
Vilda Olai, fyra år: ”Madicken. Då skulle jag leka med hennes syster”.Bild: Moa Dahlin
Louise Lideke, tre år: ”Pippi Långstrump. Jag skulle baka på golvet”.Bild: Moa Dahlin
Hector Mattiasson, sex år: ”Emil. Jag skulle sno min pappas tonfisk. Det har jag gjort tidigare”.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen