Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De omkomna MC-förarna hedrades med kortege

Två män omkom i fredags i samband två motorcykelolyckor i sydvästra Skåne. Under lördagen hedrade MC-träffen i Malmö de omkomna på Nobelvägen med en tyst minut. Statistik visar att motorcyklarna har blivit fler, men olyckorna som slutar med allvarliga skador har blivit färre.

Rosor lades intill ett träd nära stolpen som en MC-förare körde in i under fredagskvällen.Bild: Patrick Persson
Ett trettiotal motorcyklar på Nobelvägen gasar vid korsningen på Sallerupsvägen. På rad rullar de över korsningen och parkerar en bit fram på sidan av vägen. Det är dagen efter dödsolyckorna och MC-träffen i Malmö är ute på sin runda, precis som de brukar vara varannan lördag.
Men den här lördagen är annorlunda. Det är på just denna plats för att hedra de två MC-förarna som miste livet i trafiken under fredagen.
Den första olyckan, mellan en motorcykel och en bil, inträffade strax efter 18 på väg 108 i Svedala. Föraren av motorcykeln, en man i 30-årsåldern, fördes till sjukhus med livshotande skador och dödförklarades senare på kvällen.
Strax innan nio samma kväll körde en 35-årig MC-förare in i en stolpe på Nobelvägen i Malmö. Även han omkom i olyckan.
– Vi behöver inte känna honom för att hedra honom. Så är MC-kulturen, vi har en speciell kontakt med varandra, när man kör förbi varandra hälsar man på varandra oavsett, säger Monica Pettersson.
Monica Pettersson startade MC-träff i Malmö för ungefär ett och halvt år sedan.Bild: Patrick Persson
Hon och två andra delar ut en varsin röd ros till de andra MC-förarna. Sedan går de tillsammans till mittrefugen, fram till stolpen där mannen körde in. Vid ett träd intill ligger en vit ros, och en efter en läggs rosorna ner på samma plats. Tillsammans håller samlingen en tyst minut för offren.
– Det hände igår och så har vi träff idag, så det kändes passande, det berör, säger Monica Pettersson.
Hur många personer som omkommit i MC-olyckor har gått upp och ned genom åren och legat mellan 29 och 60 stycken per år sedan 1998, visar statistik från Sveriges Motorcyklister (SMC).
Antalet personer som blir allvarligt skadade med bestående men har däremot tydligt minskat och är numera ungefär hälften så många som 2006. Från 425 personer då, till 230 personer under förra året. Samtidigt har mängden motorcyklar ökat varje år, men varje motorcykel körs i genomsnitt mindre antal kilometer per år.
Vad är det som skapar den här samhörigheten mellan er som kör motorcykel?
– Det är ju inte så att bilar hälsar på varandra hela tiden, vi sticker ut. Oavsett om man har en sporthoj eller Harley Davidson har vi en gemenskap och ser om varandra, säger Monica Pettersson.
Kortegen på väg till olycksplatsen på Nobelvägen.Bild: Patrick Persson
Ett 30-tal motorcyklister samlades och höll en tyst minut.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen