Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågproblemen åtgärdade – men vissa avgångar ställs in

Tågproblemen som inleddes under fredagen åtgärdades vid 03-tiden under natten mot måndagen. En nedriven kontaktledning på södra stambanan mellan Höör och Hässleholm låg bakom flera förseningar och inställda tåg. Skånetrafikens ersättningstrafik fick under helgen kritik för bristfällig information på plats i Hässleholm.

Ett hundratal resenärer som väntar på ersättningsbussar i Hässleholm.Bild: Lena Philipson
Kontaktledningen revs ner under fredagen och enligt prognosen skulle trafiken kunna köra normalt igen tidigast på måndag morgon klockan 05.00.
Såväl pågatågen som Öresundstågen påverkades . Skånetrafiken har använt sig av ersättningsbussar på sträckorna mellan Hässleholm och Höör via mellanstationer, samt mellan Hässleholm och Malmö via Höör, Eslöv och Lund under helgen.
– Upplägget får gälla fram till att vi kan köra rakt igenom igen, säger Magnus Andersson, Skånetrafikens verksamhetschef.
Han har inga rapporter om att det varit några problem med ersättningstrafiken och berättar att Skånetrafiken har kundvärdar i gul väst på i Hässleholm.
– Man kan inte räkna med att komma med en buss samma tid som tåget skulle gått vidare, i runda slängar kan man säga att man får vänta till nästkommande avgång i och med att det tar så pass mycket längre tid att köra sträckorna med buss.
En av Sydsvenskans medarbetare berättar att situationen på Hässleholm varit rörig med ett hundratal resenärer som inte riktigt visste var de skulle ta vägen. Hon berättar om bristfällig skyltning och att kundvärdarna inte varit synliga på platsen.
– Det som gör folk irriterade är att det inte är större skyltar och att busschaufförerna inte vet så mycket heller utan är stressade och irriterade, säger Lena Philipsson.
Magnus Andersson tycker att Skånetrafiken i grunden haft förutsättningar för att få ersättningstrafiken att rulla så bra som möjligt under omständigheterna.
– Sen kan det vara ovana och många resenärer på plats, det är ju även fjärresenärer som ska åka med SJ, så det kan hända att det spätt på bekymmer. Men vår uppfattning är att det rullar på, sen är det aldrig lika smidigt som när trafiken rullar enligt plan, säger han.
Under natten mot måndagen meddelade Trafikverket att tågproblemen var åtgärdade.
– Det rullar på som vanligt igen. Det är fortfarande några avgångar som ersätts med buss, sa Trafikverkets presstjänst vid 03-tiden.
Malmötåget mot Stockholm med avgångstid 04.37 ersätts med buss till Hässleholm och likaså gör pågatåget från Kristianstad 04.03.
Gå till toppen