Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Önskan öppna sluten kultur bakom första Prideparaden

Hjälpsamma poliser och glatt överraskad allmänhet. Så var det när Prideparaden ordnades för första gången i Malmö för 24 år sedan.

Fjola Magnusdottir är fortfarande med och arrangerar Malmös Pridefestival. Hon känner glädje och stolthet när hon ser paraden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fjola Magnusdottir är en av dem som var med och startade Pridefestivalen i Malmö 1995 och finns fortfarande med och arrangerar.
– Vi hade en växande organisation med fler medlemmar och hade varit i Stockholm och sett Pridefestivalen där. Vi tyckte att det var dags att visa upp oss i Malmö och göra det till en glädjefestival.
– Vi ville öppna vad som varit en ganska sluten kultur och visa att vi är vanliga människor som alla andra. Så har det fortsatt. Även om det finns en större öppenhet idag är det en ständig fortsatt kamp för många minoritetsgrupper, säger Fjola Magnusdottir.
I början var det Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, och i huvudsak personer med homosexuell läggning som arrangerade. Numera är det den ideella föreningen Malmö pride som står bakom och fler grupper, som bisexuella, trans- och queerpersoner, är inkluderade.
Den första Pridefestivalen innefattade en rad aktiviteter under en vecka. Ungefär 2 000-2 500 personer gick i tåget genom centrala Malmö.
Malmös första Prideparad ordnades 1995. Bilden är tagen året efter när tåget gick för andra gången.Bild: Hussein el-Alawi
– Det är mindre än de 12 000-15 000 vi räknar med i år, men det var ändå en stor uppslutning då. Allt gick bra. Polisen var väldigt hjälpsam och bland allmänheten väckte paraden glatt överraskade reaktioner, minns Fjola Magnusdottir.
Trakasserier, hån och andra negativa reaktioner uteblev nästan helt.
Idag, 24 år senare, menar hen att utvecklingen gått åt rätt håll. Toleransen och öppenheten är större.
– Men hatbrott förekommer fortfarande liksom att människor blir misshandlade på grund av sin sexuella läggning. Därför är det viktigt att fortsätta kämpa och visa att vi finns.
– Jag är ingen blödig person. Men när jag ser pridetåget känner jag oerhörd stolthet och glädje över att se alla dessa människor. Inte minst alla som står vid sidan och visar sitt härliga mottagande, säger Fjola Magnusdottir.
Gå till toppen