Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vården måste ske med hela den sjuka människan i centrum.”

Att lägga mer pengar på en organisation som inte fungerar är att kasta bort dem. Det skriver Hans-Inge Persson, föreläsare, författare och debattör.

Att sätta ”patienten i centrum”, är inte samma sak som personcentrerad vård, skriver Hans-Inge Persson.Bild: Hussein El-alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Jag är glad att Gilbert Tribo och Camilla Mårtensen, Liberalerna, i princip gör samma analys av bristerna inom den skånska sjukvården som jag, det vill säga att samverkan är en avgörande förutsättning för att vården ska fungera, att dagens styrsystem mäter för många saker och att administrationen är för omfattande (Aktuella frågor 15/7).
Men jag ser inte ens någon början på den viktigaste förändring som behövs. Tribo och Mårtensen säger ingenting om att de vill ta ett helhetsgrepp om den vård Region Skåne står för, att de vill arbeta för att all vård ska se patienterna som hela människor.
Visserligen understryker Tribo och Mårtensen att de vill sätta ”patienten i centrum”, men det är inte samma sak som personcentrerad vård. Det kan tyckas handla om hårklyveri, men så är det inte.
Om man argumenterar som Tribo och Mårtensen hamnar diagnosen, tumören, i centrum, inte hela människan, precis som inom dagens vård. Stuprörstänkandet förändras inte.
Tribo och Mårtensen verkar inte heller vara beredda att i grunden ändra det sätt som sjukvården i Region Skåne är organiserad på. De kritiserar mig för att jag hävdar att vården är organiserad efter bilindustrins principer med löpande band och slår fast att vårdens organisering härstammar från militären och fältsjukhusen.
Historiskt har de militära fältsjukhusen stått som mönster för hur sjukvården organiserats. Men i modern tid är bilindustrin förebild, inte minst i Skåne. Organisationsmodellen heter Lean Production och är hämtad från Toyota. Region Skåne har flera personer anställda med ”leankompetens”, för att hantera sin organisation.
Tribo och Mårtensen påpekar att Allians för Skåne under denna mandatperiod satsar en miljard kronor på primärvården. Men att lägga mer pengar på en organisation som inte fungerar är att kasta bort dem.
För Allians i Skåne måste det närmast vara en skyldighet att se till att olika kliniker, avdelningar och projekt samarbetar för de sjukas skull. Det måste omedelbart börja fungera.
Enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet och McKinsey & Company har gjort arbetar sjukhusläkarna med annat än vård en tredjedel av sin arbetstid. Det är alldeles för mycket. Politiker måste se till att de som är chefer inom vården litar på att de som jobbar nära de sjuka – läkare och sjuksköterskor – vet bäst hur de ska utföra sitt arbete. På så sätt uppnås också en god arbetsmiljö, något som i förlängningen medför en god ekonomi. Det visar även studier från Institutet för framtidsstudier.
Vården måste ske med hela den sjuka människan i centrum.

Hans-Inge Persson

Hans-Inge Persson föreläser och har skrivit flera böcker kring vikten av personcentrerad vård och ingår i brukarrådet inom Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Läs också ”Region Skåne behöver involvera patienter och anhöriga i behandling och rehabilitering.”
Läs också ”Bristen på samverkan är en följd av att vården är organiserad som en industri.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen