Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han besökte 290 kommuner – ”Burlöv fulast”

Mats Lönngren har besökt alla kommuner i Sverige. Av alla tycker han att Burlöv är den fulaste kommunen han har varit i. Men vad tycker Burlövsborna själva om kommunen?

Mats Lönngren har besökt alla kommuner i Sverige. För knappt två veckor sedan besökte han den sista kommunen på listan.Bild: Klas Johansson
För drygt två veckor sedan avslutade Boxholmsbon Mats Lönngren, 60, sitt projekt att besöka Sveriges 290 kommuner. Kort därefter intervjuades han, bland annat, av Studio Ett i P1 om äventyret. Mot slutet av intervjun ställer programledarna frågan: Vilken kommun är finast? Föga förvånande följs den upp med att fråga vilken kommun som Mats Lönngren tyckte var fulast under sitt mångåriga resande. Svaret: Burlöv.
– Många pratar om stadskärnor när de pratar om Sveriges fulaste eller vackraste, men inte jag. Jag är mer en naturmänniska än en stadsmänniska. Jag värdesätter naturen i en kommun och Burlöv har nästan ingen natur, den har knappt någon stadskärna heller, säger Mats Lönngren när Sydsvenskan ringer upp.
– Jag har varit i Burlöv flera gånger och där finns lite åkrar, någon motorväg, andra vägar och delvis ganska tråkig hyreshusbebyggelse. Åkarp är väl helt okej, men annars är det fult helt enkelt, säger han.
Överlag tycker Mats Lönngren att Skåne är väldigt fint. Han har själv bott i Lund under tre års tid.
– Generellt är Skåne väldigt vackert, speciellt det västra och sydöstra hörnet. Båstad och Bjärehalvön gillar jag väldigt mycket. Österlen och Simrishamn är också fint. De två områdena har något alldeles speciellt.
För att ta reda på vad Burlövsborna själva tycker om kommunen så gav sig Sydsvenskans reporter ut för att prata med några av dem.
Sara Wetterberg växte upp i kommunen men har idag flyttat in till Malmö.Bild: Niklas Lindberg

Sara Wetterberg

– Det är ganska stor skillnad mellan byarna i kommunen. Fulast är den inte men kanske den tråkigaste, här finns ingenting att göra. Men jag gillar verkligen Arlöv. Alla är från olika ställen men samtidigt kommer alla överens. Jag älskar att det är på det viset.
Leif Gustafsson har bott i kommunen sedan 60-talet.Bild: Niklas Lindberg

Leif Gustafsson

– Jag tycker inte att Burlöv är fult. Området där jag bor är väldigt lugnt och det är fint. Allting är centralt här, bussar, tåg och affärer. Jag kan inte jämföra med så många andra kommuner men jag håller inte med.
Beata Schmidt tror att det kommer bli ännu bättre när ombyggnaderna runt stationen är färdiga.Bild: Niklas Lindberg

Beata Schmidt

– Jag kan inte jämföra med så många kommuner, men jag skulle inte säga att det är fult här. Här finns fina grönområden och när kommunen investerade i lite nya lekplatser blev det bättre. Det beror helt på vad man förväntar sig, det är ju en liten kommun.
Kenan Can har bott i Sverige i drygt 18 månader, varav åtta i Burlöv.Bild: Niklas Lindberg

Kenan Can

– Det är en svår fråga, jag har bara bott i Burlöv i åtta månader. Jag tycker det är fint i Burlöv och jag gillar människorna som bor här, men det finns en hel del kriminalitet här och det är inte bra. Jag ska faktiskt flytta härifrån snart.
Kerstin Cederslätt och Gunn Gislander tycker att det mesta med Burlöv är bra.Bild: Niklas Lindberg

Kerstin Cederslätt och Gunn Gislander

– Åh fy, det håller jag inte alls med om. Här är grönt och fint, här finns vandringsleder och cykelstigar och de håller på att bygga om hela centrum, säger Gunn Gislander
– Man behöver inte gå långt ifrån huset för att vara ute på landet. Jag håller inte alls med om den bilden, säger Kerstin Cederslätt.
Bukhtyar Ebrahimi flyttade från Haparanda till Burlöv.Bild: Niklas Lindberg

Bukhtyar Ebrahimi

– Jag håller inte med om det, jag tycker om Burlöv. Här finns mycket fina parker vilket jag tycker om. Sen är det väldigt lugnt och skönt här.
Gå till toppen