Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra anklagade för häxeri i Indien – mördades

Fyra personer har dödats utanför sitt hem av en grupp beväpnade med påkar. Personerna ska ha anklagats för häxkonst.Bild: TT
Fyra äldre personer, två av dem kvinnor, har dödats utanför sitt hem i den indiska delstaten Jharkhand av en uppretad folkmassa beväpnad med påkar.
Morden skedde i byn Gumla. Enligt den lokala polischefen ska motivet vara att kvinnorna anklagats för häxeri. Flera bybor ska ha beskyllt de fyra offren för att vara orsaken till byns dåliga utveckling. Polisen har skickat förstärkning, men än så länge har ingen kunnat gripas.
– Det är lugnt på platsen. Men ingen, inte ens överlevande från familjen, säger någonting. Antagligen på grund av rädsla, säger den lokala polischefen.
Tron på trollkonst och häxeri är, enligt experter, utspridd på den indiska landsbygden, speciellt i isolerade byar. Enligt nationell brottsstatistik så mördades fler än 2 000 personer mellan 2000 och 2012 sedan de påståtts ägna sig åt häxeri. Vissa stater, däribland Jharkhand, har infört särskilda lagar för att försöka skydda människor som anklagas för häxeri.
Gå till toppen