Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanalen – en källa till glädje och nytta

Kanalen lyckades inte under sina första hundra år att uppfylla sina huvudsyften, att förbättra samhällshygienen och försköna staden. Men med tiden blev Malmös egna ränna både nyttig och föremål för glädje.
Idag är målet att få vattnet badbart. Men kommer det någonsin att bli det?

Kanalen användes även i brandbekämpande syfte. Nedanför Malmö brandstation i Rörsjökanalen låg länge flodsprutan Nils redo att rycka ut.Bild: Arkivbild
Även om vattnet var otjänligt och illaluktande dög det alldeles utmärkt till att släcka bränder med. Redan efter den stora branden på järnvägsstationen 1866 införskaffades en brandspruta med tillhörande sugverk. Fler ångdrivna sprutor komma att tjäna brandkåren. Det var alltså ingen tillfällighet att Brandstationen kom att ligga vid Rörsjökanalen. Där fanns det fri tillgång till vatten, om än surt och stinkande.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen