Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppgivna resenärer väntade vid Malmö C

På söndagskvällen hade tågen fortfarande inte börjat gå efter att en kontaktledning revs ner i Hässleholm i fredags. Mängder av resenärer har väntat på att få så ta sig vidare från Malmö central på grund av tågproblemen.

Många väntade på ersättningsbussar på söndagskvällen.Bild: Patrick Persson
– Är det någon som vill dela en taxi? ropar en kvinna med stor ryggsäck på ryggen.
Strax efter niotiden på söndagskvällen står ett hundratal resenärer och väntar vid läge L, tvärs över kanalen från Malmö centrals ingång. Bussarna dröjer och taxibilar står på rad vid hållplatsen och hoppas att fler ska tröttna på att vänta.
– Det var en trevlig kille i gul väst som sa att bussar är beställda, men han vet inte när de kommer, säger Chris Floderer som väntar på att få åka till Kristianstad.
Trafikvärden på plats hade fullt upp med att informera resenärer.Bild: Patrick Persson
– Han som hade hand om bussarna hade ingen koll, säger en man som inte vill ha sitt namn i tidningen.
Han berättar att busskoordinatorn gått hem och när bussar kommer måste chaufförerna gå av sina pass för att de redan har kört i tolv timmar. Trafikvärden gör det bästa utifrån från förutsättningarna för att ge information, menar han.
– Det är ju inte hans fel. De har vetat att ledningarna är nere och borde kunna koordinera bättre.
Vana pendlaren Gert Wallgren undrar om Skånetrafikens plan är att inte ha någon plan.Bild: Patrick Persson
Gert Wallgren har kommit med ett Öresundståg och har stått och väntat en ”bra stund”, det fanns ingen tydlig information på centralen när man kommit av tåget från Köpenhamn. Efter 19 år som pendlare undrar han varför det inte kan finnas en bättre plan för sådana här tillfällen, för det är inte första gången.
– Jag undrar varför man planerar för nya snabbtåg, kan inte de vi har fungera först?
En av Skånetrafikens gula regionbussar dyker upp och folkmassan rör sig dit. Men än får de inte gå på. Först ska andra av och chauffören behöver gå in och beställa något på matstället vid bron, slå sig ner och ta sin paus, innan bussen kan rulla vidare mot Hässleholm.
I folkmassan står Jonas Strömstedt med sin familj. Han är verksamhetschef på Skånetrafiken, men är på plats som privatperson.
– Man kan säga att jag är på fältstudie i stört läge. Vi har nya avtal kring ersättningsbussar, så vi förväntar oss en grav förbättring för framtida situationer, säger han.
Jonas Strömstedt med barnen Alma och Svea och frun Charlotte.Bild: Patrick Persson
Efter en och en halvtimme på plats har Hanna Jaltsén ännu inte kunnat ta sig mot Växsjö. Hon har tagit reda på att hon ska ta buss till Hässleholm och ta tåg därifrån, om hon nu hinner fram tills det går, annars går bussar därifrån.
– Man måste söka upp information själv, jag tycker de ska lotsa oss rätt och informera bättre om läget. Det känns otryggt, jag vet inte när jag kommer hem, säger hon.
Hann Jaltsén väntar sig en lång resa hem till Växjö.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen